Λαγκάρντ: Θετική σε μείωση των φόρων στα καύσιμα λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους - Αναλυτικά η απάντηση στον Δ. Παπαδημούλη energypress.gr

08 02 2022 | 11:26
Θετική απάντηση έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη εάν συμφωνεί με την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναπτύσσοντας την ερώτηση του, επισήμανε ότι η Κομισιόν προτείνει από τον Οκτώβριο, μέσω της εργαλειοθήκης της, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ως μέτρο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί η μεγάλη αύξηση της τιμής τους.
“Συμφωνείτε με αυτή την πρόταση της Κομισιόν; Τη θεωρείτε χρήσιμη, καθώς μας είπατε ότι ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των τιμών των καυσίμων;”, ήταν η κατακλείδα της ερώτηση του κ.Παπαδημούλη.
Τι απάντησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; “Όσον αφορά την ερώτησή σας, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις έτσι ώστε σε περίπτωση υψηλών ενεργειακών τιμών, να ανακουφιστεί ο κόσμος. Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ένα κατάλογο με τα πιθανά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από δημοσιονομική άποψη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένους πολίτες”.
Όπως σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο της πρότασης που καταθέτει από τις αρχές φθινοπώρου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα όσο διαρκεί η έκρηξη των τιμών τους που έχει “γονατίσει” νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου μάλιστα, σχολιάζοντας το επιχείρημα του κ.Σκυλακάκη ότι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα δεν θα οφελήσει τους πτωχούς επειδή δεν έχουν αυτοκίνητο, απάντησε ότι οι εν λόγω φόροι αφορούν “και το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη και το φυσικό αέριο”.
(της Μαρίνας Μάνη, euro2day.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr