Σε υψηλό επτά ετών οι τιμές του πετρελαίου - Προσεγγίζουν τα 100 δολάρια energypress.gr

14 02 2022 | 09:46
Σε υψηλό επτά ετών εκ νέου σκαρφάλωσαν εκ νέου οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα, εν μέσω φόβων ότι μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προκαλώντας μιας ευρείας κλίμακας κρίση στην αγορά του ορυκτού καυσίμου.
Περί τις 09:55 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ, σημειώνει άνοδο 1,05% ήτοι 0,97 σεντς, στα 95,41 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φθάσει έως τα 96,16 δολάρια το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014
Την ίδια ώρα η τιμή του αργού ενισχύεται κατά 1,40% ή 1,30 δολάρια, στα 94,38 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κάνει ένα πέρασμα από τα 94,94 δολάρια, ένα υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Τα σχόλια των ΗΠΑ σχετικά με μια επικείμενη επίθεση από τη Ρωσία στην Ουκρανία έχουν συγκλονίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για την επίθεση, δήλωσε η Ουάσιγκτον χθες Κυριακή.
«Εάν συμβεί… μετακίνηση στρατευμάτων, το μπρεντ δεν θα βρει κανένα εμπόδιο να ξεπεράσει το επίπεδο των 100 δολαρίων», αναφέρει  ο αναλυτής του OANDA Έντουαρντ Μόγια σε σημείωμα.
«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς και ευαίσθητες στις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία».
Οι γεωπολιτικές εντάσεις έρχονται καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, η συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+, καταβάλουν προσπάθειες να αυξήσουν την παραγωγή παρά τις μηνιαίες δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τον Μάρτιο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και του στόχου του διευρύνθηκε στα 900.000 bpd τον Ιανουάριο, ενώ η JP Morgan ανέφερε ότι το χάσμα μόνο για τον ΟΠΕΚ ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια bpd.
«Παρατηρούμε σημάδια πίεσης σε όλο τον όμιλο: επτά μέλη απέτυχαν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των ποσοστώσεων μέσα στον μήνα, με το μεγαλύτερο έλλειμμα να το παρουσιάζει το Ιράκ», ανέφεραν οι αναλυτές της JP Morgan σε σημείωμα.
Η τράπεζα πρόσθεσε ότι ένας κύκλος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με «τις τιμές του πετρελαίου πιθανόν να υπερβούν τα 125 δολάρια το βαρέλι».
Στις ΗΠΑ, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενθαρρύνει τις εταιρείες ενέργειας να αυξήσουν την παραγωγή τους καθώς πρόσθεσαν τις περισσότερες εξέδρες άντλησης πετρελαίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια την περασμένη εβδομάδα, όπως δήλωσε την Παρασκευή η εταιρεία υπηρεσιών στον κλάδο της ενέργειας, Baker Hughes.
(moneyreview.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr