Στο 50% η «κοινωνικοποίηση» της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας – Νέα συνάντηση Σκρέκα με την Ολομέλεια, αυτή τη φορά, της ΡΑΕ energypress.gr

 

16 02 2022 | 07:36
Νέα συνάντηση είχε χθές, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, όχι μόνον με τον πρόεδρο (με τον οποίο είχε συναντηθεί μόλις την Παρασκευή), αλλά με την Ολομέλεια, αυτή τη φορά, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με βασικό αντικείμενο την πορεία της υπόθεσης «Υπόγεια Αποθήκη Αερίου Νότιας Καβάλας».
Αύριο η ΡΑΕ θα συζητήσει εκ νέου στην Ολομέλεια και την Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα, θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιό της για τον κανονισμό τιμολόγησης και το ποσοστό κοινωνικοποίησης της Υπόγειας Αποθήκης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προτεινόμενα ποσοστά για την κάλυψη της κατασκευής του έργου είναι: 50% κοινωνικοποίηση (ανάκτηση μέσα από τα τέλη δικτύου που πληρώνουν οι καταναλωτές),  35% από κοινοτικές ή άλλες επιδοτήσεις (το έργο ανήκει στα PCI) και 15% από τον επενδυτή που θα οριστεί ανάδοχος από το διαγωνισμό.
Με την «κοινωνικοποίηση» κατά 50% που ήταν και η αρχική τοποθέτηση της ΡΑΕ, φέρεται να συμφωνεί το ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο, ανάγκη που κατέστη εμφανέστερη κατά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.
Εκτιμάται ότι σε σύντομο διάστημα θα οριστικοποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στα επόμενα βήματα του διαγωνισμού που έχει κολλήσει εδώ και μήνες στο στάδιο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους φιναλίστ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και Energean) καθώς η ΡΑΕ έχει καθυστερήσει δραματικά.
Εάν δεν προκύψει κάποιο άλλο «αγκάθι» πιθανόν στο επόμενο τρίμηνο (μέχρι το Μάϊο) να έχουν παραληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων.
Οι επαφές του ΥΠΕΝ με τη ΡΑΕ γίνονται στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσης του προέδρου της Αρχής με τον ΔΕΣΦΑ σχετικά με την ανάγκη να προγραμματιστούν συνοδά έργα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει η υποδομή. Ο ΔΕΣΦΑ θεωρεί απαραίτητα έργα ύψους 420 εκατ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της Αρχής είχε αρνηθεί την ανάγκη των έργων αυτών.
Σχετικά με τα συνοδά έργα, από το ΥΠΕΝ δηλώνουν ότι «αυτά δεν συνδέονται με τον κανονισμό τιμολόγησης της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας. Τα έργα αυτά έχουν να κάνουν συνολικά με τις εκτιμήσεις για τις ανάγκες του ΕΣΦΑ τα επόμενα χρόνια και όχι μόνον με την επένδυση της Ν. Καβάλας». Αυτό «διαβάζεται» ως ένταξη των απαραίτητων συνοδών έργων στο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ.
Οι ανάγκες τήρησης στρατηγικών αποθεμάτων συνδέονται με το βαθμό «κοινωνικοποίησης» του έργου, δηλαδή με το ποσοστό του κόστους που θα αναλάβουν οι καταναλωτές μέσω των τελών δικτύου φυσικού αερίου.
ΠΗΓΗ energypress.gr

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr