Στις καλένδες η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ energypress.gr

18 02 2022 | 09:01
Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η πρόθεση της ELFE SA, εταιρίας συμφερόντων Λαυρεντιάδη, να φτάσει τη δικαστική διαμάχη με τη ΔΕΠΑ ως τον Άρειο Πάγο ουσιαστικά παρατείνει την εκκρεμότητα αυτή και μπλοκάρει τις προσπάθειες της αποκρατικοποίησης. Εξέλιξη, ωστόσο, που φαίνεται να εξυπηρετεί, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, την κυβερνητική πολιτική να ασκείται κοινωνική πολιτική με τις εκπτώσεις και τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Χθες έγινε γνωστή η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία δικαιώνεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου προς την ELFE κατά την περίοδο 2010-2015. Να θυμίσουμε ότι το Εφετείο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνεκδίκασε τις εφέσεις τόσο της ΔΕΠΑ, όσο και της ELFE, που είχαν ασκηθεί κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019 για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας.
Κύκλοι που μίλησαν στο Euro2day.gr, χαρακτήρισαν την απόφαση του Εφετείου ως θετική εξέλιξη για τη ΔΕΠΑ, με το επιχείρημα ότι απορρίπτει τις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαίωναν εν μέρει την ELFE, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε καταχρηστικός τρόπος τιμολόγησης για τις ποσότητες αερίου που προμηθευόταν, γιατί βασιζόταν στη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και όχι σε τιμές hub. Έτσι, επιδικάσθηκε πρωτόδικα στη ΔΕΠΑ να επιστρέψει στην ELFE ένα ποσό περί τα 60 εκατ. ευρώ.
Με την απόφαση του Εφετείου, που δημοσιεύθηκε στις 10/2/2022 (αριθμ. 689/2022) απορρίφθηκε η αγωγή της ELFE για την παραβίαση των διατάξεων περί ανταγωνισμού, καθώς και η έφεση της για την απόρριψη της αγωγής της ΔΕΠΑ περί οφειλόμενων ποσών. Μετά την εξέλιξη αυτή η ELFE, με ανακοίνωση της, αναφέρει ότι «διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα της δικαστικής κρίσης και το βάσιμο των παραδοχών στις οποίες εδράζεται η απόφαση» και γνωστοποιεί ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Η κίνηση της αυτή, να συνεχίσει μέχρι τέλους τη δικαστική διαμάχη, δεν προκάλεσε έκπληξη, χαρακτηρίστηκε «αναμενόμενη».
Όμως, έχει άμεσες επιπτώσεις στην τύχη του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Ένας διαγωνισμός που πήγαινε έτσι κι αλλιώς από αναβολή σε αναβολή, εξαιτίας της εκκρεμότητας της δικαστικής διαμάχης ΔΕΠΑ-ELFE. Κανείς σοβαρός επενδυτής, λένε καλά γνωρίζοντες, δεν θα ήταν διατεθειμένος να αναλάβει μία εταιρία γνωρίζοντας ότι «φορτώνεται» μία υπόθεση με αβέβαιη κατάληξη. Το ρίσκο θα ήταν διπλό. Γιατί εκτός από μια αρνητική έκβαση για τη ΔΕΠΑ, «θα άνοιγε την όρεξη» και σε άλλους πελάτες της να προσφύγουν στα δικαστήρια με ανάλογα αιτήματα.
Με αυτά τα δεδομένα, ο διαγωνισμός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις «μπαίνει στη βαθιά κατάψυξη». Αν και δεν είναι γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης για εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, εκτιμάται ότι σε αυτή τη φάση και υπό τη σκιά της ενεργειακής κρίσης, θα παραμείνει στην άκρη, καθώς μέσω της ΔΕΠΑ επιδοτούνται τιμολόγια φυσικού αερίου.
(της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, euro2day.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr