Κομισιόν: Περισσότερο LNG για να μειωθεί το ρωσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αναλυτικά οι προτάσεις energypress.gr

23 02 2022 | 07:59
Το έγγραφο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση που διέρρευσε πρόσφατα περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πως βλέπει η Επιτροπή το θέμα της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και πως αυτή θα μπορούσε να μειωθεί. 
Συγκεκριμένα η Κομισιόν υποστηρίζει στο έγγραφο ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου αλλά και καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των αποθηκών LNG. 
Σύμφωνα με την Ε.Ε. από την κρίση του 2009 και μετά αυξήθηκαν οι υποδομές LNG και οι διασυνδέσεις με αποτέλεσμα σήμερα όλες οι χώρες της Ευρώπης να διαθέτουν άμεση ή έμμεση πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς LNG. Μάλιστα αυτή ακριβώς η διασυνδεσιμότητα έχει αποδειχθεί πολύτιμη τους τελευταίους μήνες της κρίσης καθώς έφερε ρευστότητα στην αγορά και αξιόπιστη προμήθεια αερίου στους ευρωπαίους καταναλωτές. 
Τι προτείνει λοιπόν η Κομισιόν για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο; 
Καταρχάς αύξηση των εισαγωγών LNG.  Σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν, η δυναμικότητα των τερματικών και των διασυνδέσεων επιτρέπει περισσότερες εισαγωγές LNG. Για αυτό το σκοπό η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την άμεση συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των διαχειριστών των υποδομών του LNG. 
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες η Κομισιόν έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για επαφές με κύριους προμηθευτές στην αγορά του LNG και απέκτησε επαφή με μεγάλους εμπόρους LNG με στόχο την ανακατεύθυνση φορτίων LNG προς την Ευρώπη σε περίπτωση ανάγκης. Όπως αναφέρει το έγγραφο, η Κομισιόν θα συνεχίσει αυτές τις διπλωματικές προσπάθειες. Μόνο τον Ιανουάριο τα φορτία που έφτασαν ανέρχονται σχεδόν σε 10 δις. κυβικά μέτρα, που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τις εισαγωγές LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα στόχος της Ε.Ε. είναι να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη χρήση της δυναμικότητας των τερματικών σταθμών LNG, με την εφαρμογή διαφόρων μέτρων όπως η ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαφάνειας, η δημιουργία πλατφόρμας κρατήσεων κλπ που περιλαμβάνονταν στο πακέτο της απανθρακοποίησης που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο. 
Επιπρόσθετα η Κομισιόν βρίσκεται σε διάλογο με βασικές χώρες παραγωγούς καταναλωτές αλλά και χώρες τράνζιτ φυσικού αερίου  (ΗΠΑ, Κατάρ, Ιαπωνία, Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία) για την διευκόλυνση του εμπορίου του φυσικού αερίου. Αυτός ο διάλογος με τους διεθνείς εταίρους αποσκοπεί στην προώθηση της ρευστότητας και της ευελιξίας στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου με στόχο την επαρκή και αποτελεσματική προμήθεια αερίου. 
Μια ακόμη δράση που προτείνεται είναι η μετατροπή πρότζεκτ φυσικού αερίου σε πρότζεκτ υδρογόνου και η ανάπτυξη συμφωνιών για πράσινο υδρογόνο με χώρες που είναι έτοιμες να παράξουν υδρογόνο σε μεγάλη κλίμακα για την ευρωπαϊκή αγορά όπως Αυστραλία, Χιλή, Μαρόκο, Ναμίμπια, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουκρανία.
Τέλος από το στόχαστρο της Κομισιόν δεν ξεφεύγει ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου Gazprom. Συγκεκριμένα η Ε.Ε. επιδιώκει εκ νέου τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος της ρωσικής εταιρείας μετά από καταγγελίες της ουκρανικής Naftogaz. Σύμφωνα με την Επιτροπή η Gazprom επιδεικνύει ασυνήθιστη επιχειρηματική συμπεριφορά καθώς οι αποθήκες αερίου που λειτουργεί εμφανίζουν ποσοστό πληρότητας 16% όταν οι αποθήκες που διαχειρίζονται άλλες εταιρείες βρίσκονται στο 44%. Σύμφωνα με την καταγγελία της Naftogaz η Gazprom εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της και παρέβη το άρθρο 102 της συνθήκης της Ε.Ε.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr