ΕΛΠΕ: Από traders και όχι απευθείας από τη Rosneft γίνεται η προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου energypress.gr

28 02 2022 | 09:59
Από διάφορους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων εθνικών πετρελαϊκών εταιρειών και διεθνών εμπόρων κυρίως από την Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο στις περιοχές αυτές, προμηθεύεται αργό πετρέλαιο ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.
 
Στο παραπάνω πλαίσιο μικρό μέρος των αναγκών του ( σ.σ. της τάξης του 10% ως 15%) καλύπτονται, περιστασιακά, από ρωσικό αργό πετρέλαιο το οποίο προμηθεύεται, μέσω διεθνών εμπόρων και απευθείας από τη Rosneft όπως σημείωσε η διοίκησή του στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων Δ τριμήνου 2021 και των προοπτικών για τη φετινή χρονιά.
Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι οι παραγγελίες σε διεθνείς εμπόρους διενεργούνται όχι με βάση τη χώρα προέλευσης του αργού, αλλά με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που πρέπει να έχει το αργό πετρέλαιο. Στο παραπάνω πλαίσιο ένα μέρος των αναγκών καλυπτόταν από ρωσικό αργό το οποίο μπορεί εύκολα να υποκατασταθεί.
Η τοποθεσία των τριών παράκτιων διυλιστηρίων του ομίλου παρέχει ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών γεγονός που επιτρέπει τη βελτιστοποίηση του μείγματος πρώτων υλών καθώς και την ευχέρεια ανταπόκρισης σε τυχόν ελλείψεις αναφέρει η Ελληνικά Πετρέλαια.
Στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021, ο όμιλος σημειώνει ότι η τροφοδοσία των διυλιστηρίων από ρωσικό αργό μπορεί να αντικατασταθεί με άλλους τύπους αργού πετρελαίου, εάν απαιτηθεί, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των διυλιστηρίων.
Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες και μετά την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, τα διυλιστήρια του Ομίλου έχουν ελαχιστοποιήσει το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη, αντικαθιστώντας το με προϊόντα πετρελαίου σε σημαντικό βαθμό.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr