Η ΕΕ εξετάζει έκτακτες προμήθειες πετρελαίου από χώρες εκτός Ρωσίας energypress.gr

03 03 2022 | 16:47
Σε συζητήσεις με πετρελαιοπαραγωγούς χώρες βρίσκεται η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει πρόσθετες έκτακτες προμήθειες αργού σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών παραδόσεων, μεταδίδουν οι Financial Times.
Η Ενωση έχει εξαιρέσει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο ανησυχεί ότι πιθανές αντικυρώσεις από τη Ρωσία θα μπορούσαν να πλήξουν τις αποστολές ενέργειας.
«Προφανώς είμαστε σε επαφή με εταιρείες παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να διασφαλίσουμε την προθυμία τους να αντισταθμίσουν πιθανή μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ σε πετρέλαιο. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διατηρούν στρατηγικά αποθέματα 90 ημερών.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που διακοπούν οι παραδόσεις πετρελαίου», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα Πέμπτη η επίτροπος ενέργειας Κάντρι Σίμσον. «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ισχυρή δομή αποθεμάτων», τόνισε.
Η Σίμσον είπε επίσης ότι η Επιτροπή συντονίζεται με τα 30 μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού παγκοσμίως.
«Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να βοηθήσουμε τα μέλη να αντιμετωπίσουν πιθανές διακοπές», είπε.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr