Energean: Ξεκινά γεωτρήσεις στα μπλοκ της ισραηλινής ΑΟΖ – Στα 110 δις. κ.μ. φυσικού αερίου οι στόχοι στις θαλάσσιες παραχωρήσεις – Οι εξαγωγές προς Ευρώπη energypress.gr

09 03 2022 | 07:37
Γεωτρύπανα ετοιμάζεται να ρίξει… η ελληνική Energean στις πέντε θαλάσσιες παραχωρήσεις της ισραηλινής ΑΟΖ που έχει μισθώσει κατόπιν διαγωνισμού το 2017.
Πρόκειται για τα θαλάσσια μπλοκ 12, 21, 23 και 31 τα οποία βρίσκονται κοντά στην παραχώρηση Καρίς και οι εκτιμήσεις της ελληνικής εταιρείας θέλουν στους στόχους που έχουν εντοπιστεί να βρίσκονται κοιτάσματα φυσικού αερίου 110 δις κυβικών μέτρων.
Η αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο «οικόπεδο 12» με τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στο στόχο «Αθηνά». Έπεται ο στόχος «Ερμής» στο «μπλοκ 21» και «Ηρακλής» στο «μπλοκ 23», κατά τις ίδιες πηγές. Η Energean προγραμματίζει επίσης μία επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Καρίς και φυσικά η αναπτυξιακή στο Βόρειο Καρίς.
Από τις πέντε προαναφερόμενες θαλάσσιες παραχωρήσεις, πλην του Καρίς, η εταιρεία σκοπεύει τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα αντλήσει να τις εξάγει εκτός του Ισραήλ. Ήδη ως γνωστόν έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με την αιγυπτιακή EGAS προκειμένου το αέριο να φτάνει στη χώρα με αγωγό και από εκεί μέσω των δύο τερματικών σταθμών οι ποσότητες να διατίθενται ακόμη και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι ποσότητες αερίου της ισραηλινής ΑΟΖ και των πέντε παραχωρήσεων είναι δυνατόν, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, να παρέχουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού της ΕΕ, που αναζητά με αφορμή την απόφαση των κρατών – μελών της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο.  
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr