Επιπλέον εισαγωγές LNG από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για Μάρτιο και Απρίλιο - «Μαξιλάρι» ασφαλείας εν μέσω εξαγωγών ρεύματος και αερίου energypress.gr

10 03 2022 | 07:33
Την προμήθεια έξτρα φορτία LNG προγραμματίζει η ΔΕΠΑ για τον Μάρτιο και Απρίλιο, ώστε οι επιπλέον αυτές ποσότητες να ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού, σε μία συγκυρία όπου παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση καυσίμου από τις μονάδες αερίου, λόγω των ενισχυμένων εξαγωγών ρεύματος, αλλά και εξαγωγή αερίου προς τη Βουλγαρία. 
Στο πλαίσιο των έκτακτων εισαγωγών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρόκειται να φέρει μέσα στον Απρίλιο τρία φορτία LNG, ενώ διερευνά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία ακόμη παραγγελία μέσα στον Μάρτιο, ώστε αυτή να καταφθάσει στη Ρεβυθούσα με το φορτίο της Elpedison (ποσότητας 40.000 κυβικών μέτρων) η άφιξη του οποίου είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, στις 13 Μαρτίου.  
Στην περίπτωση που οριστικοποιηθεί αυτή η παραγγελία, τότε θα είναι το δεύτερο φορτίο που θα εισαγάγει η εταιρεία μέσα στον Μάρτιο. Το πρώτο (73.855 κυβ. μέτρων), το οποίο περιλαμβάνεται στο τελικό Μηνιαίο Πρόγραμμα Εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, θα καταφθάσει την Παρασκευή, 11 Μαρτίου. 
Οι παραπάνω επιπλέον ποσότητες έρχονται να αντισταθμίσουν την αυξημένη κατανάλωση των μονάδων αερίου, λόγω των ενισχυμένων εξαγωγών ρεύματος στην τρέχουσα συγκυρία, όπως έχει γράψει το energypress. Καθώς οι τιμές ρεύματος στις γειτονικές αγορές είναι ψηλότερα από αυτές της ελληνικής το τελευταίο χρονικό διάστημα, η χώρα μας είναι εξαγωγική και οι μονάδες καίνε στο φουλ. 
Σε αυτό το πλαίσιο, μόλις πριν από δύο 24ωρα, οι εξαγωγές άγγιξαν τις 27,5 GWh (Γιγαβατώρες), όταν οι εισαγωγές δεν ξεπέρασαν τις 6 GWh. Επίσης, έξτρα ανάγκες αναπλήρωσης του καυσίμου δημιουργούν και οι εξαγωγές αερίου προς τη Βουλγαρία, που γίνονται την τελευταία περίοδο. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή κάποιος κίνδυνος ως προς την επάρκεια του συστήματος. Ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητο να διασφαλισθούν αυτές οι έξτρα εισαγωγές, ώστε τα αποθέματα στη Ρεβυθούσα να βρίσκονται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα και επομένως το σύστημα να παραμένει «θωρακισμένο» στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έναντι του ενδεχομένου να υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή στην τροφοδοσία με αέριο αγωγού. 
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο συνδυασμός των υψηλών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με τις εξαγωγές φυσικού αερίου οφείλεται στις εξαιρετικά ιδιάζουσες συνθήκες που έχει δημιουργήσει στις ενεργειακές αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επομένως, δεν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί από καμία εταιρεία, ώστε να έχει αυτή προγραμματίσει την «έλευση» των ανάλογων φορτίων LNG. 
Από την άλλη πλευρά, οι ιδιωτικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές στο να προχωρήσουν σε έκτακτες παραγγελίες αερίου, πέρα από τις προγραμματισμένες εισαγωγές τους, λόγω των πολύ έντονων διακυμάνσεων που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Κι αυτό γιατί μία απότομη πτώση των τιμών του αερίου έως την παράδοση των φορτίων, συγκριτικά με τις τιμές στις οποίες αυτά αγοράστηκαν, θα μπορούσαν να «μεταφραστούν» σε απώλειες ακόμη και αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων. 
Συνολικά για τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένα τέσσερα φορτία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τη Mytilineos και την Elpedison, 261.447 κυβ. μέτρων. Για τον Απρίλιο έως αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένα δύο φορτία, από τη Mytilineos και τη βουλγαρική MET Energy, συνολικής ποσότητας 227.851 κυβ.μέτρων.
ΠΗΓΗ energypress.gr

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr