Χαμηλά ο πήχης για τις δεσμευτικές προσφορές στη ΛΑΡΚΟ - Σημαντικές εκκρεμότητες

10 03 2022 | 08:27
Κρίσιμες εκκρεμότητες διακυβεύουν την τύχη των δύο διαγωνισμών για το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ, που εισέρχονται στην τελική ευθεία. Ουσιαστικά, βάζουν τον πήχη πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που έχουν οριστεί από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση για την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Μαρτίου.
Η πρώτη εκκρεμότητα έχει να κάνει με το εργασιακό ζήτημα. Η πρόθεση του Δημοσίου να παραδοθεί το συγκρότημα στον επενδυτή χωρίς τους εργαζόμενους δεν επετεύχθη. Η διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις μεταξύ του Ειδικού Διαχειριστή και των εκπροσώπων των εργαζομένων κατέληξε σε διαφωνία και παραπέμπεται προς επίλυση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), διαδικασία που προβλέπεται να διαρκέσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα μήνα.
Η δεύτερη εκκρεμότητα είναι οι επενδύσεις που θα αναλάβει να υλοποιήσει ο επενδυτής, προκειμένου το συγκρότημα να είναι συμβατό με την ισχύουσα αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία. Οι υποχρεώσεις αυτές τυπικά καθορίζονται σε νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία, όμως, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, ως είθισται. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό από αρμόδιες πηγές είναι ότι δίνει τράτο 5 ετών στον νέο ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ για τα έργα που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει.
Οι εκκρεμότητες αυτές είναι που δημιουργούν εύλογη απορία για το επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί τη Δευτέρα. Το ΤΑΙΠΕΔ «τρέχει» τον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και η Ειδική Διαχείριση τον διαγωνισμό για την πώληση των μεταλλείων της.
Πάντως, έως και χθες επέμεναν οι πληροφορίες ότι παραμένουν στη διαδικασία οι τρεις ενδιαφερόμενοι, η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG, και η ιρλανδική εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.
Η άγονη διαβούλευση
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, στις 18 Φεβρουαρίου ο Ειδικός Διαχειριστής που έχει οριστεί στη ΛΑΡΚΟ κάλεσε τους εκπροσώπους των πέντε σωματείων σε διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις, όπως ορίζει ο νόμος. Ωστόσο, η διαβούλευση κατέληξε στη διαφωνία των δύο μερών, ενώ οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν το σχετικό πρακτικό.
Έτσι, το θέμα παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει αν τηρήθηκαν οι πρέπουσες διαδικασίες. Σήμερα, Πέμπτη, θα παρουσιαστούν ενώπιον του ΑΣΕ οι εκπρόσωποι των σωματείων και αύριο ο Ειδικός Διαχειριστής, για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Η απόφαση του ΑΣΕ αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων 10 ημερών και εφόσον κρίνει ότι όλα έγιναν καλώς, στις αμέσως επόμενες 20 ημέρες θα απολυθούν οι 1.060 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει επανέναρξη της διαδικασίας της διαβούλευσης, με την ενδεχόμενη ατέρμονη προοπτική να μην καταλήξει κάπου και να γίνει επαναπροσφυγή στο ΑΣΕ.
Τηλεδιάσκεψη για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ
Σήμερα, στις 2.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και Δήμων από τους πέντε όμορους νομούς, καθώς και των τριών συναρμόδιων υπουργείων, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό αν στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος οι υπουργοί ή αξιωματούχοι των υπουργείων.
Τη σημασία της ΛΑΡΚΟ στην τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της χώρας, αναμένεται να αναδείξουν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των Δήμων. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι θα επιμείνουν στη συνέχιση της λειτουργίας του συγκροτήματος και μάλιστα σε μια περίοδο που η τιμή του νικελίου, προϊόν της ΛΑΡΚΟ, γνωρίζει ημέρες δόξας.
Μία ημέρα πριν από την τηλεδιάσκεψη, χθες, τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ απηύθυναν ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την οποία αναπτύσσουν τις θέσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι τα προϊόντα της ΛΑΡΚΟ, νικέλιο και κοβάλτιο, έχουν χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως στρατηγικής σημασίας, η ζήτηση τους θα πολλαπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, λόγω της πράσινης μετάβασης, γιατί θα είναι χρήσιμα για την κατασκευή συσσωρευτών ενέργειας (μπαταρίες), συνεπώς, εξασφαλίζουν τις προοπτικές και την κερδοφορία της εταιρίας.
«Ξεδιπλώνουν», επίσης, το σχέδιο απόλυσης των 1.060 εργαζομένων ως τα τέλη Μαρτίου, από τους οποίους προγραμματίζεται να επαναπροσληφθούν 750 εργαζόμενοι κάτω των 55 ετών, για να διατηρηθούν μέχρι το τέλος της Ειδικής Διαχείρισης. Στη συνέχεια, θα απολυθούν κι αυτοί και θα είναι στην ευχέρεια του επενδυτή αν θα επαναπροσλάβει κάποιους από αυτούς.
Εάν δεν προκύψει επενδυτής, τότε η ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθεί σε πτώχευση και οριστικό κλείσιμο. Τα σωματεία ζητούν να μη διαταραχθεί η εργασιακή σχέση κανενός εργαζομένου και να εξεταστεί κάθε δυνατή εναλλακτική εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο της πτώχευσης της.
(της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, euro2day.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr