ΥΠΕΝ: 303.000 βαρέλια πετρελαίου απελευθερώνει η Ελλάδα από τα στρατηγικά αποθέματα λόγω του Ουκρανικού - Σύγκλιση της Επιτροπής Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών του Εφοδιασμού

11 03 2022 | 18:30
Τον τρόπο και το χρόνο για την απελευθέρωση ποσότητας 303.000 βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας καλείται να διευκρινίσει η Επιτροπή Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών του Εφοδιασμού που συνεκλήθη σήμερα από το ΥΠΕΝ υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρας Σδούκου.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την Ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις της, η  χώρα ως μέλος της Ε.Ε. αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ-ΙΕΑ), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της προβαίνει  στις σχετικές συνεργασίες και συνεννοήσεις ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίσουν την ορθολογική λειτουργία και τον εφοδιασμό στο χώρο του πετρελαίου.
Σύμφωνα με σχετική εισήγηση του ΥΠΕΝ, για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύγκλιση της Επιτροπής Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών του Εφοδιασμού σε πετρέλαιο και προϊόντα (στην οποία συμμετέχουν ευρέως και οι φορείς της αγοράς) στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΣΜΕΑ (Σχέδιο Μέτρων έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών εφοδιασμού σε πετρέλαιο ή και πετρελαιοειδή προϊόντα ).
Όπως πρόσθεσε σχετικά το υπουργείο με αφορμή τη συνεδρίαση της επιτροπής:
"Όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι, κύρια οι παράγοντες της αγοράς (Διυλιστήρια, ΣΕΕΠΕ), το Υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί σε εσάς από 24/2, ζητώντας τη συνεργασία σας και ενημέρωσή μας για θέματα επάρκειας εφοδιασμού σε πετρελαιοειδή, την διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού και τις προβλέψεις σας για τις συνέπειες στην αλυσίδα προμήθειας πετρελαίου. Έχει υπάρξει έκτοτε συνεχής και αποτελεσματική συνεργασία, κύρια με τα 2 διυλιστήρια που έχουν και το κύριο βάρος του τομέα.
Ειδικότερα στο πλαίσιο του ΔΟΕ, (συμμετοχή 30 χωρών ), μέσω της συμμετοχής μας  στο Governing Board του IEA,  αποδεχτήκαμε ως χώρα τη συμμετοχή μας στη συλλογική δράση απελευθέρωσης συνολικά 60mb πετρελαίου (εκατομμύρια βαρέλια) από τα αποθέματα ασφαλείας. Η συμμετοχή μας σε ποσοστό  0,5% της ετήσιας κατανάλωσης ανέρχεται σε 303 χιλιάδες βαρέλια. Η ίδια απόφαση, για συμμετοχή στην απελευθέρωση αποθεμάτων ασφαλείας έχει ληφθεί  και στο πλαίσιο της Ε.Ε. από τις λοιπές χώρες που είναι και μέλη και του ΔΟΕ.
Ήδη  σε συνεργασία με τα δύο διυλιστήρια έχει καλυφθεί το ποσοστό αυτό συμμετοχής και έχει ενημερωθεί ο ΔΟΕ, απομένουν τα επόμενα βήματα όπως προσδιορίζονται από τις διαδικασίες του ΔΟΕ, αναφορικά με τον χρόνο απελευθέρωσης όπως και τη διάρκεια, το είδος προϊόντων  αλλά και λοιπά ζητήματα.
Στη σημερινή συνεδρίαση ενμερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής αλλά και ενημέρωσαν το Υπουργείο, εξετάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση από άποψη επάρκειας, η κάλυψη των απαιτήσεων της συνεργασίας με τον ΔΟΕ και τις υπηρεσίες της Ε.Ε., καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες  των προβλεπόμενων στο ΣΜΕΑ  και την νομοθεσία".
Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, αφού εξετάσει τα προαναφερόμενα, είναι να εισηγηθεί στον Υπουργό Ενέργειας τα κατάλληλα μέτρα έκτακτης ανάγκης που πιθανόν απαιτούνται, τον τρόπο εφαρμογής τους καθώς και την διάρκεια ισχύος τους.
Από την Επιτροπή επικυρώθηκε ως αυτονόηστη η ληφθείσα απόφαση για απελευθέρωση αποθεμάτων ασφαλείας στο πλαίσιο του ΔΟΕ, δεδομένου ότι όταν υπάρχει διεθνής απόφαση για διάθεση αποθεμάτων μπορεί η χώρα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr