Για πρώτη φορά σαφές "νεύμα" Μητσοτάκη στους επενδυτές του ελληνικού upstream – Γιατί η κυβέρνηση βλέπει τώρα με θετικό μάτι τις έρευνες φυσικού αερίου energypress.gr

17 03 2022 | 07:37
Ξεκάθαρη πολιτική στήριξη δίνει πια η ελληνική κυβέρνηση στους ξένους και εγχώριους πετρελαϊκούς ομίλους για τη συνέχιση των ερευνητικών τους προγραμμάτων στα "οικόπεδα" της χώρας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το χθεσινό του μήνυμα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του πακέτου στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση μίλησε για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον ως μέρος της εξασφάλισης της ενεργειακής αυτάρκειας στη χώρα μας.
Οι κινήσεις αναδίπλωσης της Αθήνας είχαν αρχίσει να φαίνονται από τα μέσα του περασμένου μήνα όταν η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων επανεμφανίστηκε σε διεθνείς εκθέσεις για το upstream (στο Κάιρο της Αιγύπτου) αλλά και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου από την ίδια χώρα μίλησε ανοιχτά για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Η αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος δεν άφηνε κανέναν ζωτικό χώρο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επόμενων 30 ετών, άρχισε να σηματοδοτείται και με τη σύσκεψη της 5ης Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την έρευνα των υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Η ανάγκη της ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο που προκλήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν, όπως αναφέρουν πηγές, είναι εκείνη που ώθησε την κυβέρνηση στην αναθεώρηση της ενεργειακής της πολιτικής.  
Στο βαθμό που έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πλέον πολύτιμη κάθε ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας, με πρώτες βεβαίως τις Ανανεώσιμες Πηγές, των οποίων η εγκατάσταση θα επιταχυνθεί. Ωστόσο χρειάζονται και συμπληρωματικές λύσεις για αρκετά χρόνια και στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. ευνοεί τη διατήρηση των πυρηνικών κιαι ανθρακικών σταθμών αλλά και την επέκταση της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό προς αυτή την κατεύθυνση ότι έχουν ενταθεί ήδη οι κινήσεις για νέα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και στην Ιταλία.
Το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μετά από μια δυναμική αφύπνιση προ δεκαετίας περίπου και μετά την προσέλκυση μεγάλων διεθνών ονομάτων του κλάδου, ειδικά για τις περιοχές Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, τα τελευταία χρόνια «φυτοζωούσε», ενώ η αίσθηση στην αγορά ήταν ότι η κυβέρνηση δεν ευνοούσε την ταχεία εξέλιξή του. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούσαν πολιτικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ρητές δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τα πράγματα τώρα φαίνεται ότι αλλάζουν στο πλαίσιο της αναδιάταξης της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «αύριο το πρωί» θα προχωρήσει η χώρα σε άντληση φυσικού αερίου. Αντίθετα χρειάζονται πολλά χρόνια ερευνών για να διαπιστωθεί αρχικά το αν υπάρχουν διαθέσιμα κοιτάσματα (και μάλιστα αξιοποιήσιμα) για να μιλάμε στη συνέχεια για πιθανό πρόγραμμα εκμετάλλευσης.
Τα δεδομένα στην Ελλάδα
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι επενδυτές που έχουν μισθώσει παραχωρήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσουν τα προγράμματα ερευνών τους.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν στην ύπαρξη στόχων φυσικού αερίου στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ), ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακού Κόλπο και στο Ιόνιο (ΕΛΠΕ). Μάλιστα ουκ ολίγες φορές ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Άρης Στεφάτος έχει μιλήσει για πιθανούς στόχους φυσικού αερίου με κοιτάσματα αξίας 250 δις. ευρώ.
Ήδη στη Δυτική Πελοπόννησο υπάρχει διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 BCM στο Κατάκολο Ηλείας. Η Energean στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευση της περιοχής αν εκδοθεί η ΣΜΠΕ για το «Κατάκολο» θα μπορέσει να εκκινήσει τη διαδικασία της παραγωγής. Παράλληλα, και όπως αναφέρουν πληροφορίες,  στόχους φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος έχει αναδείξει και η σεισμική έρευνα της Energean στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων.
Τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται σε μία περίοδο με ιδιαίτερη κινητικότητα στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς:

- Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι ξαναβλέπουν το project του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

- H ExxonMobil έχει σε εξέλιξη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο έχει αρχικά εκτιμηθεί μεταξύ 140 και 220 BCM

-H Energean έχει ξεκινήσει γεωτρητική καμπάνια στο Ισραήλ με στόχους έως 110 BCM, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή από τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish (γ’ τρίμηνο 2022) και Karish North (β´ εξάμηνο 2023) στο Ισραήλ (συνολικά 100 ΒCM) καθώς και των θαλάσσιων κοιτασμάτων NEA/NI στην περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο

-Η Κύπρος αναζητεί τρόπους επιτάχυνσης της ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη (εκτίμηση για 120 ΒCM)
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr