Κομισιόν: Κράτη-μέλη δίχως αποθήκες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να βρουν χώρο σε αποθήκες άλλων κρατών για το 15% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου energypress.gr

24 03 2022 | 07:31
Η χθεσινή εισήγηση της Κομισιόν για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ε.Ε. προβλέπει μεταξύ άλλων υποχρεώσεις και για τα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν αποθήκες, όπως είναι η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι για τις χώρες αυτές υπάρχει υποχρέωση για αποθήκευση ποσότητας αερίου ίσης με το 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους σε άλλες χώρες που διαθέτουν αποθήκες ως την 1η Νοεμβρίου.
Ως εναλλακτική λύση, η Κομισιόν προσφέρει τη δυνατότητα οι χώρες χωρίς αποθήκες να αναπτύξουν από κοινού ένα μηχανισμό διαμοιρασμού του βάρους με μια ή περισσότερες χώρες με αποθήκες με βάση εκτιμήσεις κινδύνου που θα προσδιορίζουν τις ανάγκες τους.
Σε περίπτωση που η διασυνδεσιμότητα μεταξύ τους είναι περιορισμένη, τότε η ανωτέρω υποχρέωση περιορίζεται αντίστοιχα, όπως σημειώνει η Κομισιόν.
Προκειμένου να γίνει ο ευρύτερος στόχος πράξη, προβλέπεται έκπτωση 100% στα τέλη μεταφοράς στα σημεία εισόδου και εξόδου των αποθηκών. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να σχεδιάσουν άλλα κίνητρα για την αποθήκευση, είτε διαθέτουν αποθήκες είτε όχι. Για παράδειγμα, μπορούν να προσφέρουν οικονομική στήριξη ή αποζημίωση στους παίκτες της αγοράς αν το θεωρούν απαραίτητο.
Επισημαίνεται ότι οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη επίτευξης του στόχου και μπορούν να επιβάλουν και αντικίνητρα όπως κυρώσεις και πρόστιμα.
Από την πλευρά της η Κομισιόν θα εποπτεύει τους ενδιάμεσους στόχους πλήρωσης των αποθηκών και αν υπάρχει μεγάλο έλλειμμα άνω του 2%, τότε θα προχωρά σε προειδοποίηση και σε συνομιλίες με το εκάστοτε κράτος-μέλος απευθύνοντας συστάσεις.
Αν ένα μήνα μετά την παρέκκλιση η κατάσταση συνεχίζεται, τότε η Κομισιόν θα λαμβάνει απόφαση με την οποία το κράτος-μέλος θα αναγκάζεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα της επιλογής της. Τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν υποχρεώσεις προμηθευτών ή των διαχειριστών των αποθηκών.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr