ΕΛΠΕ: Πουλά απαιτήσεις 280 εκατ. ευρώ από πρατήρια καυσίμων .euro2day.gr

Χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις σε καθυστέρηση από πρατήρια καυσίμων βγάζει προς πώληση ο όμιλος ΕΛΠΕ. Τα χαρακτηριστικά του πακέτου, οι εξασφαλίσεις επί ακινήτων και οι συσσωρευμένες προβλέψεις.
ΕΛΠΕ: Πουλά απαιτήσεις 280 εκατ. ευρώ από πρατήρια καυσίμων
Δημοσιεύθηκε: 30 Μαρτίου 2022 - 08:06
Την πώληση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων σε καθυστέρηση από βενζινάδικα είναι έτοιμος να εκκινήσει ο όμιλος Ελληνικά ΠετρέλαιαΕΛΠΕ +1,25%, προκειμένου να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύντομο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη σε επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει απαιτήσεις, ονομαστικής αξίας περίπου 280 εκατ. ευρώ. Μέρος των παραπάνω απαιτήσεων διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων (σ.σ. περίπου 60 με 65 βενζινάδικα και βοηθητικοί χώροι) ενώ οι υπόλοιπες διαθέτουν εταιρικές ή/και προσωπικές εγγυήσεις. Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η PriceWaterhouse Coopers.
Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από funds, που διεκδικούν ανεξασφάλιστες και εξασφαλισμένες απαιτήσεις. Με δεδομένο ότι ο όμιλος χρησιμοποιεί υπηρεσίες εκχώρησης απαιτήσεων (factoring) για την πιο έγκαιρη είσπραξη σε Ελλάδα, ένα μέρος του προς πώληση χαρτοφυλακίου θεωρείται «δουλεμένο».
Ο όμιλος στο τέλος του 2021 εμφάνιζε απαιτήσεις από πελάτες 654 εκατ. ευρώ για τις οποίες είχε συσσωρευμένες προβλέψεις 263 εκατ. ευρώ. Οι λοιπές απαιτήσεις ανερχόταν σε 312,5 εκατ. ευρώ με προβλέψεις 37,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος πέραν της διύλισης δραστηριοποιείται και στη λιανική εμπορεία πετρελαιοειδών με τα εμπορικά σήματα ΕΚΟ και BP, διαθέτοντας συνολικά 1703 πρατήρια, εκ των οποίων τα 232 είναι ιδιολειτουργούμενα. Στο εξωτερικό, μέσω θυγατρικών σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία διαθέτει δίκτυο 315 πρατηρίων καθώς και μονάδα διύλισης ( ΟΚΤΑ) στη Βόρεια Μακεδονία.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr