Πρόγραμμα επιτάχυνσης των ερευνών για υδρογονάνθρακες

01 04 2022 | 09:24
Δεν αποκλείει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) το ενδεχόμενο παραχώρησης και νέων περιοχών για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Σε αυτή τη φάση, πάντως, πρώτη προτεραιότητα της είναι να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες στα υφιστάμενα μπλοκ, καθώς και να συλλεχθούν και αξιολογηθούν τα τεχνικά και ποιοτικά δεδομένα, ώστε να ωριμάσουν οι αποφάσεις για το επόμενο στάδιο, που είναι οι γεωτρήσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Άρης Στεφάτος, μιλώντας χθες στο συνέδριο Power & Gas Forum, υπογράμμισε ότι οι γεωτρήσεις είναι αυτές που θα προσδιορίσουν τα πιθανά κοιτάσματα και τις αξιοποιήσιμες ποσότητες, ώστε να αιτιολογηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.
«Θα εξαρτηθεί από την αγορά αν θα παραχωρήσουμε και νέες περιοχές», είπε ο CEO της ΕΔΕΥ. «Είναι μια καλή συγκυρία, μιλάμε με την αγορά. Έχουμε καλύψει τις περισσότερες περιοχές, ωστόσο, δεν θέλω να αποκλείσω τίποτε».
 
Η ΕΔΕΥ έχει ετοιμάσει πρόγραμμα επιτάχυνσης των ερευνών, με βάση το οποίο, εντός δύο ετών να έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες, σε βάθος 4ετίας να γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις, με τις παραγωγικές γεωτρήσεις να υπολογίζονται σε 6-7 χρόνια. «Δεν θα έχουμε τις καθυστερήσεις του παρελθόντος», διαβεβαίωσε ο κ. Στεφάτος.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υποσχόμενες λεκάνες: της Αδριατικής, που έχει δώσει ως τώρα 8 δισ. βαρέλια και της Ανατολικής Μεσογείου, με τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ. «Η χώρα μας δεν έχει εξερευνηθεί, δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβει, όμως, έχουμε πολύ θετικές εκτιμήσεις», είπε ο CEO της ΕΔΕΥ.
Στην παρούσα συγκυρία, που υπογραμμίζει όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια, η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία στον τομέα αυτό. Επιπλέον, η αποεπένδυση που σημειώθηκε το 2020 έχει δημιουργήσει ένα έλλειμμα 3,14 εκατ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα σε παγκόσμια βάση. Με δεδομένο, συνεπώς, ότι λίγοι είναι οι επενδυτές, όπως επισήμανε ο κ. Στεφάτος, που θέλουν να μείνουν σε μια επένδυση που μπορεί να καταρρεύσει «είναι σημαντικό να μη δώσουμε λάθος μηνύματα και αποθαρρύνουμε τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο». Στα υπέρ της χώρας μας συγκαταλέγονται η πολύ καλή γεωγραφική θέση της και οι υποδομές φυσικού αερίου που διαθέτει. Με αυτήν την έννοια, ανέφερε ο κ. Στεφάτος, «διαθέτουμε ένα ισχυρό επιχείρημα, οι επενδυτές θα πουλάνε αέριο απευθείας στην Ευρώπη. Οι επενδυτές έχουν κίνητρα για να επιταχύνουν τις έρευνες τους».
Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΛ.ΠΕ. ολοκλήρωσε φέτος σε χρόνο-ρεκόρ τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ιόνιο, στα αντίστοιχα μπλοκ που ανέλαβε, ενώ Energean και ΕΛ.ΠΕ. προγραμματίζουν σεισμικές έρευνες τον ερχόμενο χειμώνα στο μπλοκ 2, στο Ιόνιο (75% και 25% αντίστοιχα).
Εξάλλου, η Energean έχει υποβάλει αίτημα στην ΕΔΕΥ για 6μηνη παράταση της προθεσμίας, που δόθηκε για την έναρξη του επόμενου βήματος στα Ιωάννινα, τις γεωτρήσεις, ή την επιστροφή της περιοχής. Η προθεσμία λήγει στις 3 Απριλίου. Η εταιρία χρειάζεται τον χρόνο αυτό, ως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επανεξετάσει τα δεδομένα από περίπου 400 χλμ σεισμικές γραμμές, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο φυσικό αέριο και όχι στο πετρέλαιο. Τα σεισμικά που ολοκλήρωσε έδωσαν ενδείξεις και για τα δύο, ωστόσο, προτεραιότητα πλέον αποκτά το φυσικό αέριο. Αμέσως μετά θα ετοιμάσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που θα τεθεί σε διαβούλευση, με την έναρξη των γεωτρήσεων στους «στόχους» να τοποθετείται το 2024.
Για το Κατάκολο, τέλος, η Energean αναμένει εδώ και 28 μήνες την έγκριση της ΜΠΕ, για να μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα το γεωτρητικό της πρόγραμμα σε ένα υποσχόμενο κοίτασμα.
(της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, euro2day.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr