Elpedison: Μπήκαν μπουλντόζες για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη – Τον Ιούνιο και η επενδυτική απόφαση energypress.gr

07 04 2022 | 07:31
Ξεκίνησαν από την Elpedison οι προπαρασκευαστικές τεχνικές εργασίες για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στη Θεσσαλονίκη.
Η νέα μονάδα ισχύος 860 MW έρχεται να προστεθεί στην καινούργια γενιά των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που χτίζουν οι Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL και όμιλος Κοπελούζου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταίροι της Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια και Edison) αναμένεται μέχρι και τον Ιούνιο να λάβουν και την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο ύψους 450 – 500 εκ. ευρώ. Το CCGT σηματοδοτεί την απόφαση της εταιρείας να παίξει κεντρικό ρόλο στην μεταβατική ενεργειακά εποχή με στελέχη της να εκτιμούν πως το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, μετά και τον πόλεμο της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να είναι τα κυρίαρχα καύσιμα για τη λειτουργία των μονάδων βάσης.
Αξίζει να τονιστεί πως στελέχη της ιδιωτικής εταιρείας εκτιμούν πως οι όποιες λύσεις για καθαρή ενέργεια όπως οι ΑΠΕ ή και το υδρογόνο έχουν δρόμο μπροστά τους προκειμένου να εδραιωθούν ως κεντρικές επιλογές για την ηλεκτροπαραγωγή. Για τις ΑΠΕ χαρακτηριστικά αναφέρουν την αναγκαιότητα της ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και για το υδρογόνο υπάρχουν ακόμη τεχνολογικές εξελίξεις για την παραγωγή του.
Πάντως, τόσο για τη νέα μονάδα της Elpedison όσο και για τις άλλες των ιδιωτών τα δεδομένα αλλάζει και η πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού να τροποποιηθεί μερικώς το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης με την Πτολεμαϊδα 5 να συνεχίζει ως λιγνιτική και μετά το 2025 έως το 2028. Με τον τρόπο αυτό προσφέρεται χώρος στις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου για την επίτευξη οικονομικών επιδόσεων.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr