Παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων από τις κυρώσεις στη Ρωσία – Ραντεβού με Total και ExxonMobil για σεισμικά στην Κρήτη τον επόμενο χειμώνα energypress.gr

15 04 2022 | 07:53
Μια ιδανική συγκυρία φαίνεται να έχει διαμορφωθεί για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, όχι μόνο εξαιτίας της ευρωπαϊκής στροφής στο φυσικό αέριο αλλά κυρίως εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Έτσι καθώς οι πολυάριθμες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία αναζητούν νέες αγορές για την επόμενη μέρα των κυρώσεων και του πολέμου, η Ελληνική αγορά έχει την ευκαιρία να αποτελέσει έναν πιθανό προορισμό για κάποια ή κάποιες από αυτές της πετρελαϊκές. Ενδεικτική του ρευστού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί είναι η δήλωση εκπρόσωπου μεγάλης εταιρείας με την οποία συνομίλησε η ΕΔΕΥ ότι «μας ενδιαφέρουν τα πάντα και τίποτα, έχουν πλέον καταρρεύσει οι στρατηγικές μας».
Σε ό,τι αφορά πάντως την εξέλιξη των ερευνών στην Ελλάδα, η ΕΔΕΥ έχει ήδη αποστείλει προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στην ελληνική αγορά τις ενημερωτικές επιστολές με τις οποίες πληροφορεί για τη νέα στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά υδρογονανθράκων. Επιπλέον των επιστολών, η ΕΔΕΥ θα επιδιώξει να κάνει και ραντεβού από κοντά με τις εταιρείες προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους και να κινηθεί αναλόγως. Στόχος των ραντεβού με τις εταιρείες Total και ExxonMobil είναι να επικοινωνηθούν οι αλλαγές και να υπάρξουν συνομιλές με καθέναν ξεχωριστά για την αλλαγή στρατηγικής από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρίσκεται η πρόοδος των ερευνών στα δύο θαλάσσια τεμάχια στα νότια και δυτικά της Κρήτης. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα, στόχος είναι να γίνουν σεισμικές έρευνες στην Κρήτη τον επόμενο χειμώνα 2022 – 2023.
Σε ό,τι αφορά την εκκρεμή προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι ίδιες πηγές της ΕΔΕΥ εκφράζουν την εκτίμηση ότι η υπόθεση θα κερδηθεί στο ΣτΕ και προσθέτουν ότι θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο καθώς υπάρχουν τρόποι ώστε να αντισταθμιστεί το ρίσκο.
Εάν από τις επαφές και τις συζητήσεις που γίνουν με τις δύο εταιρείες προκύψει ότι υπάρχει πρόβλημα ή απροθυμία κάποιας εκ εξ αυτών, τότε η ΕΔΕΥ δηλώνει έτοιμη να βρει και να συζητήσει με άλλον παίκτη της αγοράς. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με πιθανούς νέους ενδιαφερόμενους, χωρίς ωστόσο η ΕΔΕΥ να θέλει να αποκαλύψει τα ονόματα των πιθανών νέων μνηστήρων. Σε κάθε περίπτωση στόχος της ΕΔΕΥ είναι να γίνουν οι σεισμικές έρευνες αυτό το χειμώνα. 
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε η ΕΔΕΥ προ ημερών στον πρωθυπουργό, η πρώτη ελληνική παραγωγή υδρογονανθράκων μπορεί να είναι πραγματικότητα μέχρι το 2028 – 2029. Αυτό προϋποθέτει ότι οι σεισμικές έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί σε 1 – 2 έτη μέχρι το 2024 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις σε 3 – 4 χρόνια μέχρι το 2026 ώστε να έχουμε εγχώρια παραγωγή σε διάστημα 6 -7 ετών από σήμερα. 
Σε συνθήκες χρονικής πίεσης αυτό είναι ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο πρόγραμμα, γνωρίζουμε ότι η αδυναμία μας είναι οι αδειοδοτικές καθυστερήσεις, αναφέρουν πηγές της ΕΔΕΥ. 
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους περιοχές εκτός από τα δύο οικόπεδα της Κρήτης όπου θα ξεκαθαρίσει άμεσα το σκηνικό μετά τις συναντήσεις με την Total και την ExxonMobil, υπάρχουν ακόμη 4 περιοχές ενδιαφέροντος, όπου οι έρευνες μπορούν να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και να έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρόκειται για τα μπλοκ Ιόνιο και οικόπεδο 10, το οικόπεδο 2 στα δυτικά της Κέρκυρας, και το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων που είναι το πιο ώριμο και εκεί αναμένεται η πρώτη γεώτρηση μέχρι το 2023. 
Η συντηρητική εκτίμηση της ΕΔΕΥ για τις περιοχές αυτές είναι ότι μπορεί να προκύψει ένας κύκλος εργασιών ύψους 250 δις. ευρώ μέχρι το 2030, εάν έχουμε ποσοστό επιτυχίας 20% στις έρευνες που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια στα έξι μπλοκ που έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr