Τσοτσορός: Χάθηκαν Τρία Χρόνια για την Εξόρυξη Υδρογονανθράκων - Πετρέλαιο και Φ. Αέριο θα Υπάρχουν Τουλάχιστον Μέχρι το 2040 energia.gr



energia.gr
Σαβ, 16 Απριλίου 2022 - 10:35
 «Η γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobil ίσως δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις έρευνες, λόγω των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης», λέει ο πρώην πρόεδρος των ΕΛΠΕ, ομότιμος καθηγητής κ. Στάθης Τσοτσορός.  «Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το 2040 και ίσως και λίγο αργότερα. Επομένως εθνική υποχρέωση θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας σε σχέση με τις δυνατότητες να έχει δικά της τέτοια προϊόντα, τα οποία έτσι κι αλλιώς τα έχουμε ανάγκη και θα τα πληρώσουμε»
 
είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός.

«Από το 2015-16 και μετά, υπήρχε μία σημαντικότατη ενεργοποίηση από πλευράς Ελληνικών Πετρελαίων που οδήγησε στα γνωστά μεγάλα οικόπεδα, τα λεγόμενα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι και τα πιο ελπιδοφόρα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία η γεωλογική μορφή των συγκεκριμένων κοιτασμάτων, προσομοιάζει με αυτή που βρίσκεται στην περιοχή του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Θυμίζω ότι οι τεχνικές υπηρεσίες των ΕΛΠΕ, ανέλαβαν τα επιστημονικά δεδομένα και κατόρθωσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των εταιρειών Exxon Mobile και Total, ώστε να υπογράψουν συμβάσεις για έρευνες εκμετάλλευσης. Η τελευταία σύμβαση έγινε το 2019, παρόντος τότε του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από τότε, όλη η ιστορία διακόπηκε καθώς η αλλαγή της κυβερνήσεως, σήμανε και το τέλος μιας προσπάθειας που ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Οι έρευνες θα μπορούσαν να είχαν συνεχιστεί και στα τρία αυτά χρόνια να είχαν επιβεβαιωθεί τα κοιτάσματα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Θα μπορούσαμε σεβόμενοι τους περιβαλλοντικούς όρους να προβαίναμε σε εξόρυξη η οποία θα παρείχε ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα. Δυστυχώς, με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκαν αυτά τα χρόνια και τώρα χρειάζονται άλλα τρία με τέσσερα χρόνια για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε το γεωλογικό μοντέλο εντοπίζοντας τα κοιτάσματα».
ΠΗΓΗ energia.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr