Υδρογονάνθρακες: Απρόθυμη για τις έρευνες στην Κρήτη φέρεται και η ExxonMobil – Οι επαφές της ΕΔΕΥ και το εναλλακτικό σχέδιο energypress.gr

 

18 04 2022 | 07:36
Χωρίς ιδιαίτερη θέρμη για τη συνέχιση της επόμενης φάσης του ερευνητικού προγράμματος των θαλάσσιων παραχωρήσεων της Κρήτης, φέρεται να είναι η πετρελαϊκή ExxonMobil.
Η αμερικανική πολυεθνική, αναφέρουν πληροφορίες του energypress, δείχνει κι αυτή να ακολουθεί το δρόμο της γαλλικής TotalEnergies, δηλαδή της πρόθεσης ακόμα και να αποχωρήσει από τα δύο blocks που είχαν μισθώσει οι δύο εταιρείες από κοινού μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια (από 40% η κάθε μία από τις δύο πολυεθνικές και 20% τα ΕΛΠΕ) με σύμβαση η οποία κυρώθηκε με νόμο τον Οκτώβριο του 2019.
Οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις έχουν τις ονομασίες «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Πηγές της ΕΔΕΥ δεν σχολιάζουν το θέμα και επισημαίνουν πως ξεκινούν έναν κύκλο ενημερωτικών επαφών όλων των επενδυτών αναφορικά με το νέο κυβερνητικό σχεδιασμό για τις έρευνες εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Θεωρούν πως οι κυβερνητικές προθέσεις είναι δεδομένες και δημόσια δηλωμένες για την άρση των όποιων διοικητικών εμποδίων, σημειώνοντας μάλιστα το γεγονός της αναβάθμισης αυτών των έργων, σε έργα εθνικής σημασίας. Αυτές τις παρεμβάσεις θα επικοινωνήσουν και συζητήσουν και με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας της Κρήτης.
Στελέχη της ΕΔΕΥ, υποστηρίζουν ακόμη ότι υπάρχει ενδιαφέρον κι άλλων πετρελαϊκών ομίλων για το ελληνικό upstream ως απόρροια των εξελίξεων που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. 
Παρόλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι, εάν οι ExxonMobil και TotalEnergies δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών στις δύο θαλάσσιες περιοχές στο διάστημα από το Φθινόπωρο του 2022 έως την άνοιξη του 2023, τότε η ΕΔΕΥ έχει ως εναλλακτικό σχέδιο το να οργανώσει και συμμετάσχει η ίδια στις έρευνες, ενεργώντας σε συμφωνία και ίσως για λογαριασμό των παραχωρησιούχων.
Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα πραγματοποιηθούν, είναι το μήνυμα που μεταφέρεται από τους επιτελείς της ελληνικής πολιτείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης όταν ρωτήθηκε για τις προθέσεις των δύο ξένων εταίρων στην Κρήτη, απάντησε: «Τα Ελληνικά Πετρέλαια είτε με τους ίδιους είτε με άλλους εταίρους θα εξερευνήσουν την περιοχή».
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι σχετικά με τις προθέσεις των δύο μεγάλων ομίλων του παγκόσμιου upstream μίλησε και ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθης Τσοτσορός. Ο κ. Τσοτσορός με δηλώσεις του την Παρασκευή 15 Απριλίου στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είπε πως «είναι πιθανό, χωρίς να επιβεβαιώνεται, πως η TotalEnergies και η ExxonMobil είναι έως και αδιάφορες για τη συνέχιση των ερευνών στην Κρήτη».
Ο πρώην πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ απέδωσε τη στάση των δύο πολυεθνικών στην αδιαφορία που επιδείκνυε τα προηγούμενα τρία χρόνια η κυβέρνηση για τις έρευνες των υδρογονανθράκων. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε επανειλημμένως πως «χάθηκαν τρία πολύτιμα χρόνια κατά τα οποία η χώρα θα μπορούσε να έχει εικόνα για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου».
ΠΗΓΗ energypress,gr

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr