Στις 18/5 παρουσιάζεται η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για το υδρογόνο - Κρίσιμο θέμα τα αέρια χαμηλών εκπομπών energypress

22 04 2022 | 07:31
Η Κομισιόν σκοπεύει να δημοσιεύσει τη νέα νομοθεσία της για το πράσινο υδρογόνο στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της διεύθυνσης ενέργειας, Μέτσθιλντ Γόρσντορφερ, όμως αναμένεται να συμπεριλάβει διατάξεις και για τα αέρια χαμηλών εκπομπών.
Η νομοθεσία θα θέτει τους όρους υπό τους οποίους το υδρογόνο θα χαρακτηρίζεται ως ανανεώσιμο και τους όρους για να είναι επιλέξιμο στις κρατικές ενισχύσεις.
Όπως αναφέρει σχετικά το Argus, η Γόρσντορφερ ανέφερε ότι "η πρότασή μας καλύπτει τα κίνητρα για περισσότερο πράσινο υδρογόνο και για αναβάθμιση του κλάδου του υδρογόνου".
Παρόλα αυτά, οι εταιρείες του κλάδου έχουν δηλώσει ότι με βάση τα όσα γνωρίζουν μέχρι στιγμής, η νέα πρόταση θα "τορπιλίσει" την ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο, ασκώντας μεγάλη πίεση. Ο ευρωβουλευτής της Γερμανίας, Μάρκους Πίπερ, τόνισε σχετικά ότι η πρόταση θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου.
Ο ίδιος προετοιμάζει νομική έκθεση σχετικά με την πρόταση αναθεώρησης της νομοθεσίας και έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τις 13 Ιουλίου. Προτείνει μείωση των απαιτήσεων για το υδρογόνο στη βιομηχανική κατανάλωση σε ποσοστό 40% ως το 2030 αντί για 50% που προτείνει η Κομισιόν. Παράλληλα, στηρίζει το στόχο για 70% ως το 2035 και το στόχο για 5% στις μεταφορές ως το 2030.
Από την πλευρά της, η Γόρσντορφερ σχολίασε ότι "με τις υψηλές τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου και τη γεωπολιτική κατάσταση, το υδρογόνο χαμηλών ρύπων από φυσικό αέριο έχει γίνει λιγότερο ελκυστικό και πιο ακριβό".
Ο Πίπερ θεωρεί ότι δεν είναι εφικτό το να φτάσει το πράσινο υδρογόνο στο 50% για τη βιομηχανία, άρα πρέπει να τεθούν στόχοι για τα αέρια χαμηλών ρύπων.
ΠΗΓΗ energypress
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr