Τέσσερις προσφορές για ενοικίαση ή αγορά της πλωτής δεξαμενής για τη Ρεβυθούσα – Σε πρώτη φάση 6μηνη ενοικίαση του FSU energypress'gr

29 04 2022 | 07:26
Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της «χαρτογράφησης» της αγοράς ως προς τη διαθεσιμότητα FSU, μέσω της πρόσκλησης υποβολής προσφορών του ΔΕΣΦΑ, στην προοπτική προσθήκης μιας τέταρτης πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το «παρών» στη διαδικασία έδωσαν τέσσερις εταιρείες, με την υποβολή ισάριθμων προσφορών τόσο για την ενοικίαση όσο και για την αγορά μίας ανάλογης υποδομής. 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση αφορούσε την προσθήκη στο τέρμιναλ ενός δεξαμενόπλοιου συνολικής χωρητικότητας από 150.000 έως 174.000 κυβικά μέτρα σε συνθήκες 100% πλήρωσης. Με αυτό τον τρόπο, θα αυξηθεί κατά περίπου 70% τη δυναμικότητα των τριών υφιστάμενων χερσαίων δεξαμενών του τερματικού σταθμού, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε τουλάχιστον 375.000 κυβικά μέτρα. 
Η διαδικασία διενεργείται με τη συνεργασία του διεθνούς εμβέλειας broker, SSY Gas, ενώ η έκβαση της πρώτης φάσης της κρίνεται θετική, καθώς προέκυψε η διαθεσιμότητα ενός σημαντικού αριθμού υποδομών με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Κι αυτό μάλιστα τη στιγμή που αρκετά ακόμη κράτη αναζητούν σε αυτή τη φάση ανάλογες υποδομές, ώστε να ενισχύσουν τη δυνατότητα εισαγωγών LNG. 
Η αξιολόγηση των προσφορών ολοκληρώθηκε από τον Διαχειριστή, ενώ χθες παρουσιάστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ώστε να ελέγξει το σύνολο των οικονομικών δεδομένων, ώστε να οριστικοποιήσει την απόφασή της για το κατά πόσο θα ενοικιασθεί το FSU ή θα αγορασθεί. 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το βέβαιο είναι ότι σε πρώτο στάδιο θα ενοικιασθεί για 6 μήνες, ώστε στη συνέχεια να υλοποιηθεί η απόφαση της Αρχής. Κι αυτό γιατί, με αυτό τον τρόπο, θα επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο άμεση «έλευση» του FSU στη Ρεβυθούσα, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα εισαγωγής LNG. 
Μόλις λάβει την επίσημη απόφασή της η ΡΑΕ, πάντως, τότε θα εκκινήσει αμέσως η φάση των δεσμευτικών προσφορών. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η φάση αυτή θα διεξαχθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, ώστε η πλωτή δεξαμενή να παραδοθεί το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr