«Ψαλίδι» από ΕΛΠΕ και Motor Oil στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου - Η συμφωνία Ελληνικών Πετρελαίων με Aramco energypress.gr

05 05 2022 | 07:30
Στην αντικατάσταση των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που εισήγαγαν από τη Ρωσία έχουν ήδη προχωρήσει τα δύο ελληνικά διυλιστήρια.
Πηγές των ΕΛ.ΠΕ και της Motor Oil δηλώνουν πως οι δύο όμιλοι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επάρκειας καθώς οι αποφάσεις της Ε.Ε. για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τις εταιρείες της Μόσχας βρίσκουν τις διοικήσεις να έχουν προετοιμάσει εγκαίρως τα διυλιστήρια ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Ήταν στα στρατηγικά τους πλάνα η απεξάρτηση από το ρωσικό αργό, τα οποία ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την περασμένη χρονιά. Πρόκειται για επιχειρηματικές κινήσεις στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας αλλά και της σύνθεσης ενός ανταγωνιστικού χαρτοφυλακίου με ποικιλία ποιοτήτων αργού πετρελαίου.
Πάντως, ούτως ή άλλως η έκθεση των ελληνικών ομίλων διύλισης δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Η Motor Oil διαχρονικά έκανε εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου που αντιστοιχούσε στο 5% με 7% των συνολικών ποσοτήτων της. Τα ΕΛ.ΠΕ για το 2021, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, είχαν εισάγει το 18% του συνόλου των ποσοτήτων από τη Ρωσία.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης πριν από ένα μήνα και στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές είχε κάνει γνωστό πως ο όμιλος είχε διακόψει από το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς τις εισαγωγές ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων τον περασμένο Μάρτιο συμμετέχοντας σε κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία είχε καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά περισσότερων ποσοτήτων αργού πετρελαίου από την Aramco, οι οποίες προορίζονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην αντικατάσταση εκείνων της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr