ΥΠΕΝ: Πράσινο φως για τους περιβαλλοντικούς όρους του αγωγού αερίου Δ. Μακεδονίας – Ξεκινούν το Φθινόπωρο οι εργασίες κατασκευής energypress.gr

12 05 2022 | 07:40
Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με το έργο του ΔΕΣΦΑ προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ, επεκτείνεται το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου συμβάλλοντας στην απλιγνιτοποίηση αλλά και την ανάπτυξη του master plan για τη δίκαιη μετάβαση της Δ. Μακεδονίας. Ο αγωγός διαμέτρου 30” θα ξεκινά από περίπου δύο χιλιόμετρα ανατολικά από τον οικισμό των Τρικάλων, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και θα καταλήξει βόρεια της πόλης της Πτολεμαΐδας, κοντά στον οικισμό των Κομνηνών, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Είναι επίσης πιστοποιημένος αγωγός για την 100% μεταφορά υδρογόνου.
Το έργο αποτελείται από έναν χαλύβδινο αγωγό (συγκολλημένοι σωλήνες των 12-18 μ) με επικάλυψη πολυαιθυλενίου και σύστημα καθοδικής προστασίας. Ο κύριος κλάδος του αγωγού, θα είναι συνολικού μήκους 93,56 χλμ. Εκτιμάται ότι η μεταφορική δυνατότητα του εν λόγω αγωγού θα ανέρχεται σε 388.000 Nm3 /h.
Ο αγωγός διέρχεται από τους Δήμους: Αλεξάνδρειας, Νάουσας, Βέροιας, Πέλλας, Σκύδρας, Έδεσσας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες κατασκευής του αγωγού αναμένεται να εκκινήσουν το Φθινόπωρο και η λειτουργία του αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Ο ΔΕΣΦΑ ήδη έχει αναθέσει στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» την παραγωγή σωλήνων που θα  κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Θίσβης στη Βοιωτίας. Οι παραδόσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και να ολοκληρωθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Ο Διαχειριστής έχει κλειδώσει σημαντικές ποσότητες σωλήνων σε κόστος προ ενεργειακής κρίσης περιορίζοντας έτσι την έκθεση στη διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr