ΕΛΠΕ: Ανεβάζουν ταχύτητα στις ΑΠΕ - Τον Ιούνιο κλείνει η συναλλαγή της ΔΕΠΑ Υποδομών – Ακολουθεί το μέρισμα energypress.gr

13 05 2022 | 08:41
Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται το κλείσιμο της συναλλαγής για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas όπως ανέφερε η διοίκηση των ΕΛΠΕ κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α τριμήνου. Κατά συνέπεια το έκτακτο μέρισμα για τους μετόχους του ομίλου αναμένεται να καταβληθεί εντός του δεύτερου μισού του έτους, εκτίμησε η διοίκηση.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ΑΠΕ, που για πρώτη φορά περιλαμβανόταν στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ σε ξεχωριστό κεφάλαιο, η λειτουργική κερδοφορία αναμένεται να φτάσει στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο ξεκίνησε να λειτουργεί το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης το οποίο μάλιστα έχει ήδη παράξει 10.000MWh. Στις ΑΠΕ στόχος των ΕΛΠΕ είναι να φτάσουν το 2023 τα 400MW ισχύος, από 285 σήμερα, και τα 600MW σε δύο χρόνια από σήμερα. 
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ χαρακτήρισε θετικό το πρώτο τρίμηνο με τις πωλήσεις να εξελίσσονται πολύ καλά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ στα υπέρ της περιόδου καταγράφεται το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συντήρηση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία τα περιθώρια ήταν σχετικά χαμηλά. Ωστόσο, σε επίπεδο κόστους συνεχίζονται οι προκλήσεις που δημιουργούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των δικαιωμάτων CO2. Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση στην ελληνική αγορά βρίσκεται σε θετικά επίπεδα. Τέλος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η διοίκηση, στον τομέα της εμπορίας δεν καταγράφεται αυτή τη στιγμή επίπτωση στη ζήτηση εξαιτίας των υψηλών τιμών των καυσίμων καθώς οι καταναλωτές μετά την άρση των περιορισμών του covid χρησιμοποιούν περισσότερο το αυτοκίνητό τους. Πάντως εάν συνεχιστεί το φαινόμενο των υψηλών τιμών, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα επηρεαστεί και η ζήτηση.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr