Ιβηρική: Σε ισχύ το πλαφόν 40 ευρώ/MWh στην τιμή για φυσικό αέριο energypress.gr

13 05 2022 | 15:01
Η Ισπανία και η Πορτογαλία σε αντίστοιχα έκτακτα υπουργικά συμβούλια ενέκριναν πριν λίγο το πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου που θα είναι 40 ευρώ η Μεγαβατώρα (MWh) μετά την έγκριση της Ε.Ε. στο πλαίσιο της “Ιβηρικής εξαίρεσης”.
«Υποχρέωσή μας είναι να εργαστούμε για την προστασία των νοικοκυριών και των βιομηχανικών καταναλωτών μας», διαβεβαίωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα. Κατά την ομιλία της η υπουργός υπενθύμισε τις ελάχιστες ενεργειακές διασυνδέσεις στην Ισπανία, κάτι που, όπως υπερασπίστηκε, δικαιολογεί το μέτρο απέναντι στην ενεργειακή κρίση, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και που θα είναι 40 ευρώ η Μεγαβατώρα συμπαρασύρει όλο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και μειώνει μέχρι και 50% τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τους επόμενους 12 μήνες.
Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές και άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να ζητήσουν και να εφαρμόσουν αντίστοιχη ρύθμιση. Η Ισπανία και η Πορτογαλία ως εκ τούτου θα αγοράζουν το φυσικό αέριο πολύ φθηνότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρόσφατη εκστρατεία της ισπανικής κυβέρνησης στην οποία συντάχθηκε και η Πορτογαλία για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έφερε το σημερινό αποτέλεσμα.
(ΕΡΤ)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr