Ιράν: Δηλώνει έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση energypress.gr

15 05 2022 | 09:49
Την δυνατότητα του Ιράν να διπλασιάσει τις εξαγωγές πετρελαίου, αν υπάρχει επαρκής ζήτηση, διαμήνυσε σήμερα η Τεχεράνη, αν και βέβαια μια τέτοια προοπτική, η οποία θα ανακούφιζε τις διεθνείς αγορές, θα εξαρτιόταν ουσιαστικά από την επίτευξη μιας νέας ειρηνευτικής συμφωνίας με την Δύση για την άρση των κυρώσεων.
Οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή της National Iranian Oil Co. ήρθαν να υπενθυμίζουν στην διεθνή κοινότητα πως τα δεδομένα στον κλάδο θα ήταν διαφορετικά, αν η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να ανοίξει τις στρόφιγγες και να αυξήσει τις εξαγωγές της, σε ένα διάστημα που η Ευρώπη ειδικά ετοιμάζεται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις ενός πιθανού εμπάργκο στο ρωσικό αργό.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αναλυτές εκτιμούν πως το Ιράν πουλά σήμερα έως και 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Η δε, ιρανική κυβέρνηση στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού της υπολογίζει πως οι πωλήσεις θα κυμανθούν στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τρέχον δημοσιονομικό έτος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του NIOC, η ιρανική παραγωγή έχει προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς θα δρομολογηθεί η δεύτερη φάση του ύψους 7,4 δισ. δολαρίων project της αξιοποίησης του τεράστιου κοιτάσματος στο Αζαντεγάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Το κοίτασμα εκτιμάται πως διαθέτει 32 δισ. βαρέλια πετρελαίου και με τη νέα φάση αξιοποίησης θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η ημερήσια παραγωγή.
Η παραγωγική και εξαγωγική πετρελαϊκή μηχανή της χώρας δέχτηκε πλήγμα αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε την απόσυρση της χώρας του από την διεθνή ειρηνευτική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν επαναφέροντας τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Με την έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αναζωπύρωση της συμφωνίας ξεκίνησαν και πάλι και μάλιστα με θετικούς οιωνούς αρχικά, ωστόσο στην πορεία οι συνομιλίες σκόνταψαν με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει το τελευταίο δίμηνο. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχει διαφανεί η πρόθεση για την επανέναρξη της διαδικασίας με την Ε.Ε. ειδικά να δείχνει ιδιαίτερη… ζέση για την προώθηση των συνομιλιών ελπίζοντας προφανώς στην ενίσχυση της πετρελαϊκής ροής από το Ιράν.
(Οικονομικός ταχυδρόμος)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr