Εμπλοκή… με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών – Ενόχληση από Italgas και ΤΑΙΠΕΔ για τους όρους πιστοποίησης των ΕΔΑ από τη ΡΑΕ energypress.gr

20 05 2022 | 07:42
Εμπλοκή καταγράφεται σε μία εμβληματική αποκρατικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, λίγο πριν το… φίνις της μεταβίβασης της στην Italgas, τον δεύτερο μεγαλύτερο Ευρωπαίο Διαχειριστή διανομής φυσικού αερίου.
Η «σούπερ» ιδιωτικοποίηση που θα αποφέρει έσοδα 733 εκ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να συναντά σοβαρά εμπόδια, ικανά ακόμα και για να τινάξουν στον αέρα… τη συμφωνία πώλησης που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τα ΕΛ.ΠΕ με τους Ιταλούς.
Η εξπρές κατακύρωση του διαγωνισμού και χορήγηση έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν προμήνυε με τίποτα αυτό που θα ακολουθούσε και εκδηλώθηκε εδώ και λίγες μέρες… Η ολοκλήρωση της συναλλαγής είχε μείνει κυριολεκτικά στο τελευταίο στάδιο, αυτό της πιστοποίησης των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, των ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ. Κρίσιμη διαδικασία που εποπτεύει και υλοποιεί η ΡΑΕ προκειμένου να διασφαλίσει την ανεξαρτησία των Διαχειριστών ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ έδωσε την πιστοποίηση συμπεριλαμβάνοντας, ωστόσο σε αυτή δύο όρους, οι οποίοι, κατά τις πληροφορίες, δεν είχαν τεθεί καν τόσο στην προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ και στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη σύσταση της ΔΕΠΑ Υποδομών όσο και στα συμβατικά κείμενα για την πώληση της δημόσιας επιχείρησης.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Ρυθμιστή, επί της ουσίας καθιστά άκυρη την πιστοποίηση, αν ο επενδυτής προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός τριετίας από τη μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών και αν δεν διατηρήσει αμετάβλητο το οργανόγραμμα των τριών ΕΔΑ. Για την ακρίβεια θα ζητήσει επανέλεγχο για την πιστοποίηση των θυγατρικών.
Πηγές αναφέρουν ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ενοχλήθηκε από αυτές τις κινήσεις της ΡΑΕ και πέραν αυτού θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές είναι εκτός αρμοδιότητας της Αρχής.
Παρομοίως, πληροφορίες θέλουν και τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξεπλάγησαν και να δηλώνουν άγνοια των χειρισμών της ΡΑΕ.
Η Italgas επίσης ενοχλήθηκε από τους όρους της πιστοποίησης της ΡΑΕ. Χθες στελέχη της βρέθηκαν στα γραφεία της Αρχής με στελέχη της, κατά τις πληροφορίες, να εισπράττουν άρνηση ως προς την τροποποίηση της απόφασης.
Άλλες πηγές θέλουν κατόπιν τούτων να έχει ανοίξει δίαυλος συνεννόησης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους Ιταλούς προκειμένου να εξευρεθεί φόρμουλα συμβιβασμού…
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr