Κομισιόν: Έπεσε η αυλαία… της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Στα μέσα Ιουνίου το κλείσιμο της συναλλαγής για τη ΔΕΠΑ Υποδομών energypress.gr

24 05 2022 | 07:30
Πρόωρα πέφτει η αυλαία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ πιο πίσω, κατά περίπου ένα μήνα, πάει το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Τις εξελίξεις αυτές στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης της πάλαι ποτέ ενιαίας ΔΕΠΑ περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 14η ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η Κομισιόν σφραγίζει κι επίσημα το τέλος της πώλησης της επιχείρησης σημειώνοντας πως η εκκρεμής δικαστική απόφαση (σ.σ. ανάμεσα στην εταιρεία και την ELFE για το θέμα της τιμολόγησης του αερίου που αγόραζε η τελευταία) αναμένεται να εκδοθεί σε 2 με 3 χρόνια. «Ο τρέχων διαγωνισμός δεν μπορεί να συνεχίσει», καταλήγει και παραπέμπει, σε «εναλλακτικές λύσεις πώλησης που μελετά το ΤΑΙΠΕΔ».
Με την ενεργειακή κρίση, όμως, να κραττεί καλά και την κυβέρνηση να χρειάζεται τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την παροχή έξτρα εκπτώσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, η όποια νέα διαδικασία αξιοποίησης της εταιρείας μάλλον παραπέμπεται για το μακρινό μέλλον.
Στο μέτωπο της ΔΕΠΑ Υποδομών, η έκθεση της Κομισιόν, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις με την πιστοποίηση των τριών ΕΔΑ και την ενόχληση του πλειοδότη του διαγωνισμού, την Italgas, τοποθετεί το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής στα μέσα Ιουνίου.
Όπως αναφέρει σχετικώς ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει δώσει την έγκριση της εξαγοράς από τις 15 Μαρτίου και η πιστοποίηση της ΡΑΕ αναμένεται έως τα τέλη του Μαίου. Στο κείμενο δίνεται ως εκτιμώμενος χρόνος κλεισίματος της συναλλαγής, τα μέσα Ιουνίου.
Η ΡΑΕ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
Κύκλοι της ΡΑΕ αναφερόμενοι στο θέμα που έχει προκύψει σημειώνουν ότι η Αρχή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανεξάρτητα από το ποια εταιρεία έχει απέναντί της. Συμπληρώνουν ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν κανένα πρόσκομμα στην Italgas ως αγοραστή της ΔΕΠΑ Υποδομών, ούτε να της στερήσουν τη δυνατότητα χειρισμών σε ό,τι αφορά τη διοικητική και οργανωτική δομή της εταιρείας, αρκεί να τηρούνται όσα προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Παρόλα αυτά, από την ίδια πηγή προκύπτει η πληροφορία ότι η απόφαση της ΡΑΕ για την πιστοποίηση των εταιρειών διανομής (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ), η οποία φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει την ανησυχία στην Italgas, δεν πρόκειται να αλλάξει. Απλά είναι πιθανόν να υπάρξει αναλυτικότερη τεκμηρίωση και αποσαφήνιση των υποχρεώσεών τους στο κείμενο αιτιολόγησης της απόφασης.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr