Υπό κατάληψη δύο ελληνικά τάνκερ από δυνάμεις του ιρανικού στρατού στον Περσικό Κόλπο - Το παρασκήνιο που οδήγησε στην πειρατεία - Διπλωματικό επεισόδιο energypress.gr

27 05 2022 | 18:24
(upd: 28/5/22) Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έχει προκαλέσει η κίνηση του Ιράν να καταλάβει βίαια δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πράξη ως αντίποινα για την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε πλοίο με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου λόγω των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Οι "Φρουροί της επανάστασης" ανέλαβαν την ευθύνη για την βίαιη κατάληψη στα δύο δεξαμενόπλοια "λόγω των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν" αναφέρουν χαρακτηριστικά χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour News σημειώνει πως η Τεχεράνη αποφάσισε να λάβει "τιμωρητικά μέτρα" κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοιχτά ελληνικών ακτών.
Το υπουργείο Εξωτερικών με έντονο διάβημα του προς την ιρανική κυβέρνηση ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο πληρωμάτων. "Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας".
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την "πειρατεία" των δύο ελληνικών πλοίων και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση των πληρωμάτων και να λήξει το συγκεκριμένο ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως στις 20 Απριλίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε αίτημα δικαστικής συνδρομής των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ. Το αίτημα αφορούσε την κατάσχεση φορτίου πετρελαίου μετά από απόφαση που εξέδωσε αμερικανικό δικαστήριο. "Η διαβίβαση του αιτήματος αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας που απορρέει από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας: σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση και κυβέρνησης ΗΠΑ ν3771/2009, συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με αμοιβαία δικαστική συνδρομή 25/6 2003, διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για την καταστολή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2002" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως "η δικαστική συνδρομή παρεσχέθη με βάση την απόφαση της δικαιοσύνης. Έναντι της απόφασης αυτής δεν ασκήθηκε αίτημα ανάκλησης και δεν δόθηκε από το δικαστήριο καμία αναστολή ή ανάκληση".
(upd: 19:40) Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως προχώρησε σε έντονο διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα κάνοντας λόγο για πράξη «πειρατείας». 
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.
Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.
Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.
Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.
 
(upd:19:20) Το αμερικανικό ναυτικό εξετάζει δημοσιεύματα ότι το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο μετά τις απειλές της Τεχεράνης για «αντίποινα» κατά της Ελλάδας λόγω της κατάσχεσης ιρανικού τάνκερ.
Την είδηση επιβεβαίωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, ανακοινώντας ότι κατέλαβαν δυο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, χωρίς να προσδιορίσουν το λόγο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASNIM. 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Lloyd’s List, πηγές επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon και το Prudent Warrior, υπό ελληνική σημαία, τα οποία προσεγγίστηκαν από ιρανικά ελικόπτερα. Και στις δύο περιπτώσεις αναφέρεται πως επιβιβάστηκαν στα πλοία Ιρανοί στρατιώτες και συνοδεύονται από πλοία του πολεμικού ναυτικού εντός των Ιρανικών υδάτων από τα διεθνή ύδατα όπου βρίσκονταν.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως εκπρόσωπος της ελληνικής εταιρείας Polembros Shipping αναφέρει πως η εταιρεία είχε χάσει επαφή με το πλοίο «Prudent Warrior». Αναφέρεται πως διαθέτει πλήρωμα 24 ατόμων, Έλληνες και Φιλιππινέζοι.
Νωρίτερα το energypress έγραψε:
Μετά την κατάσχεση ιρανικού τάνκερ από τις ελληνικές αρχές και τη μεταφόρτωση του φορτίου σε πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ, το Ιράν αποφάσισε να λάβει κυρωτικά μέτρα κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο nournews.
Το πρακτορείο, που διατηρεί σχέσεις με το ανώτατο κρατικό όργανο ασφαλείας του Ιράν, δεν ανέφερε ποια ακριβώς μέτρα σχεδιάζει να λάβει το Ιράν κατά της Αθήνας.
Νωρίτερα την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ελβετίας, ο οποίος εκπροσωπεί διπλωματικά και τις ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθούν για την δέσμευση, από πλευράς των αμερικανικών αρχών, φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν σε πλοίο ρωσικής διαχείρισης, κοντά στις ακτές της Ελλάδας, σύμφωνα με το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία πλοίο Pegas, με πλήρωμα αποτελούμενο από 19 Ρώσους, κοντά στις ακτές της Εύβοιας, λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε.
Το πλοίο αφέθηκε αργότερα ελεύθερο λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις και το αν επηρεάζουν τους ιδιοκτήτες του.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr