Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Πρωτοδικείου για την πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής - Τι θα συμβεί αν ο Άρειος Πάγος δικαιώσει τη ΔΕΗ energypress.gr

02 06 2022 | 08:08
Σε υπόθεση με απρόβλεπτες συνέπειες και προεκτάσεις για καταναλωτές και ΔΕΗ κινδυνεύει να εξελιχθεί η δικαστική μάχη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Κρίσιμος σταθμός η σημερινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την προσωρινή διαταγή που έχουν ζητήσει ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ στην υπόθεση ΔΕΗ.
Οι δύο ενάγοντες έχουν ζητήσει να παγώσουν οι εντολές διακοπής ρεύματος στους πολίτες που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής έως τις 6 Ιουλίου, οπότε και θα διεξαχθεί η νέα δίκη. Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, αφού στις 14 Ιουνίου εκδικάζεται από τον Άρειο Πάγο το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη, το οποίο εφόσον γίνει δεκτό ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο.
Στο σενάριο που το Πρωτοδικείο εγκρίνει το αίτημα των καταναλωτικών οργανώσεων, τότε όσοι προσέφυγαν μέσω της συλλογικής αγωγής θα πληρώνουν έως τις 6 Ιουλίου μόνο το ποσό που αναλογεί στο ρεύμα, όχι εκείνο που αφορά την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Εφόσον όμως ο Αρειος Πάγος δεχτεί το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη και μάλιστα δικαιώσει την επιχείρηση, τότε όσοι πολίτες θα έχουν επιλέξει να πληρώνουν μόνο το αντίτιμο του λογαριασμού και όχι τη ρήτρα, θα βρεθούν προ απροόπτου. Στο σενάριο δηλαδή που μετά από μερικούς μήνες εκδικαστεί η υπόθεση στον Άρειο Πάγο και η απόφαση είναι υπέρ ΔΕΗ, τότε όσοι δεν θα έχουν καταβάλει τη ρήτρα, θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένα τα ποσά και με τόκο.
Ακόμη και αν το Πρωτοδικείο εκδώσει σήμερα την προσωρινή διαταγή, ουδείς εξασφαλίζει τους καταναλωτές που θα επιλέξουν να μην πληρώνουν τη ρήτρα, ότι οι λογαριασμοί τους δεν θα καταστούν ληξιπρόθεσμοι. Πόσο μάλλον εάν η σύγχυση που επικρατεί για το θέμα καλλιεργήσει σε μη έχοντες αλλά και έχοντες την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν ούτε καν το ποσό για το ρεύμα, και οι απλήρωτες οφειλές γίνουν βουνό.
Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι μετά από 6-7 μήνες όταν θα έχει διεξαχθεί η πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο και θα έχει εκδοθεί η απόφαση, οι καταναλωτές αυτοί δεν θα παραλάβουν κάποια στιγμή από τη ΔΕΗ ένα ραβασάκι που θα τους καλεί να πληρώσουν αναδρομικά και με τόκο.
Τι είχε συμβεί με το ΕΕΤΗΔΕ
Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Χαρακτηριστική η υπόθεση με τις βεβαιώσεις φόρου και το ΕΕΤΗΔΕ το 2014. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες είχαν κληθεί τότε να το πληρώσουν με προσαυξήσεις επειδή το είχαν αφήσει απλήρωτο από το 2012 και μετά.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους ήταν ιδιοκτήτες ακινήτων που είτε από επιλογή, είτε από οικονομική αδυναμία, δεν είχαν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Το μπέρδεμα που είχε τότε προκληθεί μεγάλο, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ανακάλυψαν στο taxisnet ότι χρωστούν μία, δύο ή περισσότερες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ (συν τις προσαυξήσεις).
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ, προκειμένου να μη γίνει «όμηρος» ατομικών και συλλογικών αγωγών σε δικαστήρια ανά την επικράτεια και για να μην δει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της να εκτινάσσονται, έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει μια για πάντα το τοπίο. Η εκδίκαση της υπόθεσης αποσκοπεί ακριβώς εκεί, να αποσαφηνιστεί το γκρίζο τοπίο προτού οι απλήρωτοι λογαριασμοί αποκτήσουν μορφή χιονοστιβάδας.
Αυτός είναι και ο λόγος για την πιλοτική δίκη που ζήτησε με δική της πρωτοβουλία η ΔΕΗ. Μια δίκη που θα μπορούσε να διεξαχθεί γύρω στο Σεπτέμβριο, ενώ η τελική απόφαση του Αρειου Παγου τοποθετείται προς τα τέλη του 2022.
Σε μια αγορά με συνθήκες ηλεκτροπληξίας, διπλάσιους διακανονισμούς από την αρχή του έτους και κατακόρυφη αύξησης των ανεξόφλητων οφειλών, το μόνο που λείπει είναι να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο. Ήδη, το εμπόριο ελπίδας απ’ όσους υπόσχονται θαύματα στους έχοντες ανάγκη και η αντιπολιτευτική ρητορική του «δεν πληρώνω», συντηρούν προσδοκίες ότι μέχρι να εκδοθεί μια θετική δικαστική απόφαση, δεν χρειάζεται να πληρώνουν τον λογαριασμό. Πέραν των ατομικών, ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή ομαδικές αγωγές από σωματεία βιοτεχνών, εμπόρων, επαγγελματιών διαφόρων κλάδων, εικόνα που συντηρεί η στάση μερίδας δικηγόρων, οι οποίοι ψαρεύουν, στα θολά νερά, πελάτες.
Σημειωτέον πάντως ότι το ίδιο το ΙΝΚΑ σε προ ημερών του ανακοίνωση, απηύθυνε προειδοποίηση σε όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ή καταβάλλουν μόνο το ποσό της αξίας της κατανάλωσης του ρεύματος, χωρίς να εξοφλούν και το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα, ότι κινδυνεύουν να τους διακοπεί η παροχή. Δηλαδή ότι δεν εξασφαλίζονται με αυτόν τον τρόπο, καθώς οι λογαριασμοί τους καθίστανται ληξιπρόθεσμοι. Επίσης, όσοι έχουν ήδη προβεί σε ρύθμιση με τις εταιρείες παροχής ρεύματος, για παλαιότερες οφειλές, δεν δύνανται να αφήσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς ανεξόφλητους, καθώς θα καταστούν και αυτοί ληξιπρόθεσμοι και θα εκπέσουν της ρύθμισης.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr