Σιάμισιης: Η κρίση στην ενέργεια δε θα φύγει τον επόμενο μήνα - Πρέπει να έχουμε αντοχή και υπομονή energypress.gr

09 06 2022 | 14:13
Η κρίση που βιώνουμε δε θα φύγει τον επόμενο μήνα, δεν είναι μόνο η ρωσική εισβολή πρέπει να έχουμε αντοχή και υπομονή και να υπάρχει η κατάλληλη διαχείριση ανέφερε προ ολίγου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιης κατά την ομιλία του στην τακτική ΓΣ των μετόχων του ομίλου. Ο ίδιος αναφέρθηκε με έμφαση στο θέμα της αύξησης των τιμών, σημειώνοντας πως ό,τι και να γίνει από πλευράς των εταιρειών, το 90% της τιμής που φτάνει στον καταναλωτή αφορά στο κόστος προϊόντος, ή στους φόρους. Το περιθώριο και η ευελιξία σε εμπορικό επίπεδο είναι κάτω του 5% γιατί πρέπει να καλυφθούν και τα έξοδα. Τα πρατήρια υποφέρουν από τη μείωση των όγκων και πρέπει να κρατηθούν σημείωσε ο κ. Σιάμισιης προσθέτοντας ότι είναι περιορισμένη η δυνατότητα παρέμβασης στον κλάδο της εμπορίας. 
Παρά ταύτα, ο CEO των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι για τον όμιλο υπήρξε αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 150 εκατ. ευρώ που δεν μετακυλήθηκε στις τιμές των προϊόντων.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αγορά ηλεκτρισμού, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για την φορολόγηση των εταιριών παραγωγής. Όπως είπε τόσο η Elpedison όσο και οι άλλοι ιδιώτες παραγωγοί μέχρι το 2022 δεν είχαν πάρει ούτε ένα ευρώ μέρισμα. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η παράμετρος της επάρκειας, πρέπει να το σκεφτόμαστε διπλά, όταν υπάρχει συνεχής δίωξη των εταιρειών που παράγουν ενέργεια είτε στο δημόσιο λόγο είτε στη φορολόγηση, είπε με νόημα ο κ. Σιάμισης.  
Ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι το 2021 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά κατά την οποία έπρεπε να συνεχιστεί η διαχείριση της κρίσης του covid και κατά την οποία δόθηκε έμφαση στην ασφαλή και αποδοτική λειτουργία των διυλιστηρίων, την υιοθέτηση της νέας στρατηγικής, την ανάπτυξη στη νέα δραστηριότητα των ΑΠΕ αλλά και την στρατηγική ESG. Η χρονιά ήταν θετική από πλευράς κερδοφορίας, το 2021 ήταν μια δύσκολη αλλά θετική χρονιά για τον όμιλο και τις εταιρείες του ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο CEO των ΕΛΠΕ προανήγγειλε επίσης την καταβολή έκτακτου μερίσματος ύψους 130 εκατ. ευρώ ίσο με το 50% των εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών (μερίδιο των ΕΛΠΕ). Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε την καταβολή συνολικού μερίσματος ύψος 0,4 ευρώ ανά μετοχή, εκ των οποίων έχει ήδη καταβληθεί ως προμέρισμα το 0,3 ευρώ και μετά τη ΓΣ θα καταβληθεί επιπλέον 0,1 ευρώ. 
Ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε ότι  προς τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου αναμένεται να συγκληθεί νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα επιβεβαιώσει και θα εγκρίνει τη νέα εταιρική ταυτότητα του ομιλου, η οποία θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 
Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων ο CEO των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η απόφαση για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πρόωρη η συζήτηση για την κατασκευή FSRU. Για τις έρευνες υδρογονανθράκων τόνισε ότι τους επόμενους 1 με 2 μήνες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις μετά την αποχώρηση της Total. 
Σημειώνεται ότι η ΓΣ ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr