ΕΛΠΕ: Πριν το τέλος του καλοκαιριού οι αποφάσεις για το κοινοπρακτικό σχήμα στις θαλάσσιες παραχωρήσεις υδρογονανθράκων της Κρήτης – Πιθανή η είσοδος επενδυτή energypress.gr

10 06 2022 | 07:36
Σε ένα με δύο μήνες προσδιόρισε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων τις τελικές αποφάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.
Για την ακρίβεια ο Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης μετόχων της εταιρείας ρωτήθηκε για το θέμα της αποχώρησης της Total από την κοινοπραξία με την ExxonMobil και τα ΕΛ.ΠΕ που διαχειρίζεται τα δικαιώματα ερευνών στα «οικόπεδα» «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως για τα μπλοκς της Κρήτης υπάρχει συζήτηση ανάμεσα στους συμμετέχοντες και για το λόγο αυτό δήλωσε πως δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο. Σημείωσε όμως ότι «μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες θα έχουμε και μία εξέλιξη».
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρης Στεφάτος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ είχε κάνει γνωστό με αφορμή την αποχώρηση της Total πως «χρειάζεται ένας επενδυτής». Και με τον τρόπο αυτό φωτογράφισε την προσπάθεια προσέλκυσης ξένου ομίλου που θα πάρει τη θέση των Γάλλων στο κοινοπρακτικό σχήμα της Κρήτης.
Αν επιβεβαιωθούν και τα σενάρια αποχώρησης και της ExxonMobil από τις παραχωρήσεις της Κρήτης, τότε η ανάγκη για την έλευση μεγάλου παίκτη είναι μεγαλύτερη.
Ωστόσο ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε τη δέσμευση των Ελληνικών Πετρελαίων περί διενέργειας πρόσθετων σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια μπλοκς προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει εκμετάλλευσιμο κοίτασμα.  
Όπως και να χει, με βάση τα όσα είπε ο CEO των ΕΛΠΕ και τις πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία ακόμη κι αν αποχωρήσει και ο αμερικανικός όμιλος θα αναλάβει πλήρως τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης και θα προχωρήσει στην επόμενη φάση των σεισμικών ερευνών. 
Ο κ. Σιάμισιης επιπροσθέτως προσδιόρισε ως παράγοντας των εξελίξεων και την απόφαση του ΣτΕ επί των προσφυγών που έχουν κάνει οικολογικές οργανώσεις για την ΣΜΠΕ των δύο παραχωρήσεων. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται τον Οκτώβριο, ενώ το περιθώριο διενέργειας σεισμικών ερευνών είναι η χειμερινή περίοδος 2022-2023. 
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr