Τα ΕΛΠΕ σε Ρότα Διενέργειας Σεισμικών Ερευνών στην Κρήτη με ή Χωρίς την ExxonMobil energia.gr

 

 

του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 10 Ιουνίου 2022 - 12:12
Τα ΕΛΠΕ θα αναλάβουν πλήρως τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη ακόμη και σε περίπτωση που η ExxonMobil ακολουθήσει τα χνάρια της Total και αποχωρήσει από την τριμερή κοινοπραξία που είχαν σχηματίσει στην Ελλάδα. Αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου, Ανδρέα Σιάμισιη κατά την ετήσια γενική συνένελευση των μετόχων της εταιρείας. Ο κ. Σιάμισιης προχώρησε και στη διατύπωση πρόβλεψης αναφορικά με το πότε αναμένει να εκδοθούν οι τελικές αποφάσεις για την επανεκκίνηση των ερευνών με την πραγματοποίηση των σεισμικών δοκιμών στις περιοχές όπου βρίσκονται τα υποθαλάσσια τεμάχια δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης,
λέγοντας πως τοποθετεί το χρονικό αυτό πλαίσιο σε διάστημα ενός με δύο μηνών από σήμερα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου δεν παρέλειψε να εκφράσει  τη δέσμευση των «Ελληνικών Πετρελαίων» να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες περαιτέρω σεισμικές έρευνες στα εν λόγω τεμάχια ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχει εκμετάλλευσιμο κοίτασμα προς εκμετάλλευση.
Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε και κάτι άλλο, σημαντικό για το μέλλον των επόμενων κινήσεων της εταιρείας που θα μπορούσαν, όπως είπε να αποβούν κρίσιμος παράγοντας των όποιων εξελίξεων μέλλουν να υπάρξουν, επισημαίνοντας την απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την Εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν στις δύο παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Θυμίζουμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται για τον προσεχή  Οκτώβριο, όταν το χρονικό περιθώριο για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών είναι από το φθινόπωρο έως και το τέλος του χειμώνα του επομένου έτους.
Ο κ. Σιάμισιης στην ομιλία του προς την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων προέβη και σε μια εκτεταμένη αναφορά στην ευρύτερη κατάσταση στην ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ υποστήριξε πως η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει σε λίγες εβδομάδες, επεσήμανε πως δεν δημιούργηθηκε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και είπε πως πρέπει να επιδεiχθεί καρτερία και υπομονή από όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο θέμα της αύξησης του κόστους της ενέργειας και τόνισε πως το 90% της τιμής του προϊόντος που φθάνει στον καταναλωτή αφορά στο κόστος παραγωγής και στους φόρους, αφήνοντας να ενοηθεί ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά στη μείωση των τιμών. «Το περιθώριο και η ευελιξία σε εμπορικό επίπεδο είναι κάτω του 5% γιατί πρέπει να καλυφθούν και τα έξοδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων από τη μείωση των όγκων που διαθέτουν. «Είναι περιορισμένη η δυνατότητα παρέμβασης μας στον κλάδο της εμπορίας» πρόσθεσε. 
Μιλώντας για τα ΕΛΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου τόνισε πως παρά το γεγονός ότι είδε το ενεργειακό κόστος του αυξάνεται κατά 150 εκατ. ευρώ, εν τούτοις επέλεξε να μη το μετακυλήσει στις τιμές των προϊόντων του.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ αποκάλυψε ότι στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες αναμένεται και η απόφαση για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, στην Θεσσαλονίκη.
Ακόμη ο κ. Σιάμισιης προανήγγειλε την καταβολή έκτακτου μερίσματος ύψους 130 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί  στο 50% των εσόδων από την πώληση του μεριδίου των ΕΛΠΕ στην ΔΕΠΑ Υποδομών και  ανακοίνωσε ότι  στο τέλος του Ιουλίου αναμένεται να συγκληθεί νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα επιβεβαιώσει και θα εγκρίνει τη νέα εταιρική ταυτότητα του ομιλου.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η ετήσια γενική συνέλευση των μτόχων του Ομίλου ενέκρινε την καταβολή συνολικού μερίσματος ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή.
ΠΗΓΗ energia.gr

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr