Τι ισχύει για το κοίτασμα Karish και τις διεκδικήσεις του Λιβάνου έναντι του Ισραήλ energypress.gr

14 06 2022 | 09:07
Το κοίτασμα Καρίς, στο οποίο έχει εγκατασταθεί το FPSO "Energean Power” με στόχο την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το γ´ τρίμηνο του έτους, βρίσκεται εκτός των διεκδικήσεων του Λιβάνου, όπως αυτές αποτυπώνονται στους χάρτες που η χώρα έχει καταθέσει στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων.
Την εικόνα αυτή αναδεικνύουν ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η αγγλόφωνη έκδοση της Χααρέτζ, στο περιθώριο των προειδοποιήσεων του Λιβάνου αλλά και της οργάνωσης "Χεζμπολάχ" να μην προχωρήσει η παραγωγή φυσικού αερίου, αφού θεωρούν ότι το Καρίς, το οποίο περιέχει περίπου 40 δισ. κ.μ. αερίου, βρίσκεται σε αμφισβητούμενη περιοχή. 
Στο θέμα που υπογράφουν οι Άβι Σάρφ και Μπέν Σάμιουελς, παρουσιάζεται ο χάρτης που έχει καταθέσει ο Λίβανος στον ΟΗΕ και προβάλλεται πάνω του η δορυφορική εικόνα του "Energean Power” της πλωτής μονάδας που θα αναπτύξει το κοίτασμα Καρίς και η οποία ανήκει στην εταιρεία Energean, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Ισραήλ, η οποία είχε ως αφετηρία τις επιχειρήσεις της την Ελλάδα.
Με βάση τους αρθρογράφους της Χααρέτζ, το "Energean Power” έχει εγκατασταθεί 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της περιοχής που ο Λίβανος θεωρεί ότι αποτελούν την ΑΟΖ του, με βάση τους χάρτες που η ίδια η χώρα έχει καταθέσει στον ΟΗΕ.
Οι  δύο χώρες βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε διαμάχη για το θέμα των ΑΟΖ, ενώ ουσιαστικά εδώ και δύο χρόνια έχουν διακόψει κάθε σχετική διαπραγμάτευση.
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί σημείο συζήτησης, οι πληροφορίες θέλουν τον Αμερικανό διπλωμάτη Άμος Χοχστάιν να βρίσκεται ήδη στον Λίβανο για συζητήσεις με την λιβανέζικη κυβέρνηση για το θέμα, το οποίο ανέδειξε προ ημερών ο ίδιος ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν.
Το Ισραήλ, μέσω κοινής δήλωσης των Υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας, είχε απαντήσει κατηγορηματικά ότι το κοίτασμα Καρίς βρίσκεται εντός της ισραηλινής επικράτειας.
Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα Γκλομπς υποστήριξε την Παρασκευή ότι, στο περιθώριο της διένεξης, ο Λίβανος έχει ουσιαστικά αποσύρει τις αξιώσεις του για το κοίτασμα Καρίς, καθώς αυτό τέθηκε ως προαπαιτούμενο προκειμένου ο Χοχστάιν να ταξιδεύσει στην χώρα.
Την Κυριακή, πάντως, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από Λιβανέζους πολίτες κατά της έναρξης παραγωγής από το κοίτασμα Καρίς.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr