Λάιεν: Η Ε.Ε. πρέπει να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου energypress.gr

06 07 2022 | 12:15
Η Ε.Ε. θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες διαταραχές των ρωσικών προμηθειών αερίου, ανάμεσά τους και μια πλήρη διακοπή, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
"Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό συντονισμό και κοινή δράση. Πρέπει να βεβαιώσουμε ότι σε περίπτωση πλήρους διακοπής, το αέριο θα ρεύσει προς αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο", υπογράμμισε.
Μέχρι στιγμής, 12 ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μειωμένες ή μηδενικές ροές από τη Ρωσία, συγκεκριμένα οι Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβακία.
Η Λάιεν τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση προς την ανανεώσιμη ενέργεια ώστε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την ενεργειακή της ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με την ίδια, από το Μάρτιο οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 75% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Ταυτόχρονα, οι μηναίες εισαγωγές από τη Ρωσία υποχώρησαν κατά 33% ετησίως, άρα σημειώνεται πρόοδος.
Πάντως, η Λάιεν σημείωσε ότι "αν το μόνο που κάνουμε είναι να ανταγωνιστούμε για περιορισμένα ορυκτά καύσιμα, τότε οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω και θα γεμίζουν τα ταμεία του Πούτιν".
Όλα αυτά ενώ η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει το έκτακτο σχέδιο δράσης της ενόψει του χειμώνα στις 20 Ιουλίου.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr