Επιστρέφεται το φορτίο πετρελαίου που είχε κατασχεθεί από το ιρανικό πλοίο energypress.gr

27 07 2022 | 13:01
Το δεξαμενόπλοιο με ιρανική σημαία που έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ανακτήσει μέρος του φορτίου του που κατασχέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποπλεύσει πίσω στο Ιράν, μετά από απόφαση του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές την Τετάρτη.
Η υπόθεση έχει εντείνει τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η κατάσχεση του πετρελαίου από το Lana, πρώην Pegas, ώθησε τις ιρανικές δυνάμεις να καταλάβουν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, τα οποία δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί. 
 
«Η απόφαση του (ελληνικού) Ανώτατου Δικαστηρίου... είναι υπέρ του Ιράν», δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Ο αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ήρθε σε γνώση της κυβέρνησης την Τρίτη.
Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την απόφαση. Τρίτος κυβερνητικός εκπρόσωπος που ερωτήθηκε, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τις δικαστικές αποφάσεις.
Για περισσότερους από δύο μήνες το υπό ιρανική σημαία πλοίο Lana παρέμενε στα ανοιχτά του ελληνικού νησιού της Εύβοιας, κοντά στην πόλη της Καρύστου, μετά την κατάσχεση του φορτίου του. 
Οι ελληνικές αρχές ενέκριναν την απελευθέρωσή του νωρίτερα εντός του μήνα, αφού μια δικαστική επιτροπή αποφάσισε υπέρ ιρανικής εταιρείας, ανατρέποντας προηγούμενη δικαστική απόφαση και το σκάφος που είχε προβλήματα με τον κινητήρα του ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβήτησαν αυτή την απόφαση φέρνοντας την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έκαναν κανένα άμεσο σχόλιο.
Μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου του πλοίου είχε μεταφερθεί σε άλλο πλοίο, το Ice Energy, το οποίο είχαν μισθώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και είναι επίσης αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.
«Το Lana αναμένεται να πάρει καύσιμα αργότερα σήμερα και να δοκιμάσει τον κινητήρα του, ώστε να ξεκινήσει τη μεταφορά του πετρελαίου στο τέλος της εβδομάδας και να αποπλεύσει», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος στο Reuters.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr