Διεύρυνση αρμοδιοτήτων για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων – Τα έσοδα που θα έχει ως Φορέας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων energypress.gr

28 07 2022 | 07:59
Στη διεύρυνση του σκοπού της ΕΔΕΥ προχώρησε η κυβέρνηση μέσω της χθεσινής τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Πλέον, σύμφωνα με την τροπολογία, σκοπός της Εταιρίας είναι:
α. Η διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία κυριαρχικά δικαιώματα.
β. Η διαχείριση, έλεγχος και παρακολούθηση όλων των σχετικών συμβάσεων που έχουν συναψθεί παρελθόν από Δημόσιο για λογαριασμό αυτού τρίτους.
γ. Η διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού χώρας υδρογονάνθρακες, καθώς και προγραμματισμός ανάθεσης και επίβλεψη εργασιών διερεύνησης και αξιολόγησης του δυναμικού αυτής.
δ. Η συγκέντρωση, αποθήκευση, επεξεργασία, αποτίμηση και διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν αποκτώνται κατά διάρκεια ερευνών για αποτίμηση του δυναμικού χώρας υδρογονάνθρακες, καθώς και των στοιχείων και δεδομένων που προκύπτουν από ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων και δημιουργία σχετικού πληροψοριακού συστήματος.
ε. Η αιτιολογημένη εισήγηση προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας των προτεινόμενων περιοχών προς παραχώρηση δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
στ. Η χορήγηση των αδειών αναζήτησης υδρογονανθράκων σύμψωνα τις παραγράψους 5 έως και 9 του άρθρου 2 του ν. 2289/1995.
ζ. Η προετοιμασία και διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών για σύναψη συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και προβολή τους διεθνή σχετική αγορά.
η. Η αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στους λόγω διαγωνισμούς σύμψωνα τις σχετικές διατάξεις κείμενης νομοθεσίας.
θ. Η διαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων για παραχώρηση δικαιωμάτων, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και υπογραψή και υποβολή για έγκριση Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας των σχετικών συμβάσεων σύμψωνα παράγραψο 39 του άρθρου 2 του ν. 2289/1995.
ι. Η συνεχής και συστηματική παρακολούθηση και έλεγχος ορθής εκτέλεσης των όρων των παραπάνω συμβάσεων, καθώς και υποβολή κάθε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκθεσης πρόοδο των εργασιών και τήρηση των όρων σύμβασης από ανάδοχο.
ια. Η κατάρτιση Κανονισμών Ασψαλείας και Υγιεινής, καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος για τις εργασίες περίπτωσης α’, οι εγκρίνονται απόψαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καιτου κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.
ιβ. Η εκπόνηση οικονομοτεχνικών αποτιμήσεων των προς παραχώρηση περιοχών και ανάλυση των σχετικών επιχειρηματικών κινδύνων, καθώς και οικονομοτεχνικών μελετών ανάπτυξης κοιτασμάτων μεγιστοποίηση του δημόσιου οψέλους από τις εργασίες των επενδυτών.
ιγ. Η υποβολή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανά τριετία επιχειρησιακού σχεδίου (υΊπθ55ρΙ8π) προγραμματισμού και υλοποίησης των στόχων της.
ιδ. Η συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση διεθνούς ενεργειακής αγοράς, ιδιαιτέρως θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ιε. Εισήγηση προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διάθεση τρίτους αντάλλαγμα στοιχείων και δεδομένων περίπτωσης του άρθρου 146.
ιστ. Εισήγηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη/Ελληνική Ακτοψυλακή για παραχώρηση χρήσης υψιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων που θα διευκολύνουν ελλιμενισμό πλοίων άλλων πλωτών μέσων που θα εξυπηρετούν τις υποθαλάσσιες έρευνες.
Ιζ. Εισήγηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για καθορισμό διαδικασίας και των προϋποθέσεων χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης υπόγειων ψυσικών χώρων για αποθήκευση ψυσικού αερίου. Η διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ως άνω διαδικασίας και παρακολούθηση των σχετικών συ μβάσεων.
ιη. Η συμμετοχή υψιστάμενα διεθνή έργα και έργα που πρόκειται να αναπτυχθούν πλαίσιο συμμετοχής εταιρείες που έχουν ως σκοπό ανάπτυξη, κατασκευή, εκμετάλλευση διαχείριση έργων υποδομών διασύνδεσης γειτονικές χώρες.
ιθ. Η απόκτηση, ανάπτυξη, διαχείριση, εκμετάλλευση και κατασκευή έργων υποδομής που σχετίζονται διασυνοριακά έργα ψυσικού αερίου ή/και άλλων μορψών ενέργειας, πλην αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων, γειτονικές άλλες χώρες, κατά τα προβλεπόμενα κείμενη νομοθεσία και ρυθμιστικό πλαίσιο.
ιθα. Η χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα γεωλογικούς σχηματισμούς και γένει διαχείριση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά εκμετάλλευση γεωλογικών σχηματισμών για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων υγρών στοιχείων και ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης σύναψης και παρακολούθησης εκτέλεσης των σχετικών συμβάσεων, σύμψωνα υπό στοιχεία 48416/2037/ Ε.103/7.11.2011 κοινή απόψαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β’216) και κείμενη νομοθεσία.
ιθβ. Η παρακολούθηση ασψαλούς λειτουργίας των έργων των περ. ιζ και ιθα. απόψαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών καθορίζονται οι αρμοδιότητες και λειτουργία ΕΔΕΥ Α.Ε. για εψαρμογή παρούσας περίπτωσης και οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις για παρακολούθηση.
ιθγ. Η εισήγηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς για έκδοση των εκάστοτε προβλεπόμενων κείμενη νομοθεσία κανονιστικών πράξεων για καθορισμό διαδικασίας και των προϋποθέσεων χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης γεωλογικών σχηματισμών για αποθήκευση αερίων και υγρών στοιχείων και ενώσεων.
ιθδ. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων του Φορέα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ).
ιθε. Η εκπόνηση τεχνικής μελέτης και αυτής, σχεδίου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ.
ιθστ. Η εκπόνηση τεχνικών μελετών για προσδιορισμό και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ.
ιθζ. Η έκδοση Αδειών’Ερευνας ΥΑΠ.
ιθη. Η συγκέντρωση, αποθήκευση και επεξεργασία και συνολική διαχείριση στοιχείων και δεδομένων για αποτίμηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού. κ. Τυχόν άλλη συναψής, τα ανωτέρω, δραστηριότητα.».
Το μετοχικό κεφάλαιο Εταιρείας ορίζεται σε ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, το οποίο καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο με μετρητά σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις. Για το μετοχικό κεφάλαιο εκδίδεται μία μετοχή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είναι αμεταβίβαστη. Το Δημόσιο για άσκηση των μετοχικών δικαιωμάτων του εκπροσωπείται από Υπουργό Οικονομικών, νόμιμο εκπρόσωπό του.
Επίσης προβλέπονται ως έσοδα αυτά που εισιτράπει από τη διαχείριση των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου, ως προς την υλοποίηση και λειτουργία των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
Δείτε περισσότερα στην τροπολογία που επισυνάπτεται.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr