Reuters: Οι τιμές του πετρελαίου γίνονται πιο ασταθείς καθώς οι επενδυτές βγαίνουν από την αγορά worldenergynews.gr

Reuters: Οι τιμές του πετρελαίου γίνονται πιο ασταθείς καθώς οι επενδυτές βγαίνουν από την αγορά
Υψηλές διακυμάνσεις στις τιμές - Επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις
 
Οι traders και οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν εγκαταλείψει τις αγορές αργού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας τη δραστηριότητα σε χαμηλό επτά ετών εν μέσω της χειρότερης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι επενδυτές γίνονται απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν την επίμονα υψηλή αστάθεια.
Η φυγή των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα των hedge funds και των κερδοσκόπων, έχει κάνει τις ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών πολύ μεγαλύτερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρείες να αντισταθμίσουν τις φυσικές αγορές πετρελαίου. Η αστάθεια έχει βλάψει τις εταιρείες που χρειάζονται σταθερότητα στην ενεργειακή αγορά για τις δραστηριότητές τους, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τις βιομηχανίες μεταποίησης και τροφίμων και ποτών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent κινούνται έντονα σε καθημερινή βάση. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 15 Αυγούστου, το ημερήσιο εύρος μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών συνεδριάσεων του Brent ήταν κατά μέσο όρο 5,64 $. Για την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, ο μέσος όρος ήταν 1,99 δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters για τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Η υψηλή αστάθεια καθυστερεί τις αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες που θα βοηθούσαν την προσφορά να συμβαδίζει με τη ζήτηση ενέργειας, δήλωσε ο Arjun Murti, βετεράνος ενεργειακός αναλυτής. Όταν η αστάθεια είναι υψηλή, οι εταιρείες πετρελαίου έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στις προβλέψεις των τιμών, είπε.
Ανησυχία
«Θα υπάρξει ανησυχία ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν ξανά σε χαμηλότερα επίπεδα που δεν θα δικαιολογούσαν νέα κεφαλαιοποίηση», δήλωσε ο Murti στο Reuters.
Πολλοί διαφορετικοί τύποι επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγωγών, έχουν αποχωρήσει από την αγορά, είπαν οι συμμετέχοντες, καθώς η αγορά ορισμένες ημέρες εκτινάσσεται λόγω απειλών για την προσφορά, ενώ άλλες ημέρες η νεφελώδης οικονομική προοπτική προκαλεί εξίσου άγριες εκπτώσεις.
Το συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον για την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχει μειωθεί σχεδόν κατά 20% από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent στις αρχές Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 1,802 εκατομμύρια συμβόλαια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.
"Η ιστορία γράφεται κυρίως από κερδοσκόπους, οπαδούς τάσεων και μακροοικονομικά κεφάλαια που αναζητούν αντιστάθμιση έναντι μιας οικονομικής επιβράδυνσης που τιμολογείται από την αγορά", δήλωσε στο Reuters ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank στην Κοπεγχάγη.
Αντίκτυπος στις επιχειρήσεις
Η αστάθεια είχε σοβαρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις το 2022, έδειξε έρευνα του Ιουλίου από τη Schneider Electric. Είκοσι τέσσερις από τις 100 εταιρείες σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ενέργειας, μεταποίησης και κατασκευών δήλωσαν ότι έχει επηρεάσει σοβαρά τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με την έρευνα.
Το 43% των εταιρειών δήλωσε ότι οι ενεργειακοί προϋπολογισμοί είναι ο μεγαλύτερος επιχειρησιακός τομέας που επηρεάζεται από τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οποίες προήλθαν πρόσφατα από την πανδημία του κορωνοϊού και τη γεωπολιτική.
«Η τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία στις προμήθειες, τον προϋπολογισμό και την παραγωγή που δυσκολευόμαστε ολοένα και περισσότερο να διατηρήσουμε», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας.
Το 17% των εταιρειών δήλωσαν ότι είτε δεν ήταν καθόλου σίγουροι είτε ήταν ελαφρώς σίγουροι για την ικανότητα του οργανισμού τους να αντισταθμίσει τη μελλοντική αστάθεια.
Τιμές
Λόγω της μείωσης της συμμετοχής στην αγορά, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται γύρω στα 25 δολάρια το βαρέλι για κάθε 1 εκατομμύριο βαρέλι την ημέρα διακύμανση της προσφοράς ή της ζήτησης, δήλωσε η JP Morgan. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσό των 15 δολαρίων πριν από την εισβολή της Ρωσίας, πρόσθεσε. Αυτό δημιουργεί έναν κύκλο στον οποίο οι άγριες διακυμάνσεις κάνουν τους επενδυτές λιγότερο διατεθειμένους να συναλλάσσονται στις αγορές.
"Το ποσό του ανοιχτού ενδιαφέροντος γενικά αρχίζει να μειώνεται όταν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και κατεύθυνση", δήλωσε ο Tony Scott, αντιπρόεδρος της Energy Analysis στο FactSet. «Περιμένετε να επιλέξετε τις θέσεις σας καθώς τα βασικά στοιχεία γίνονται πιο ξεκάθαρα για το πού πάνε τα πράγματα».
Η ενοποίηση θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει ότι τα hedge funds που επένδυσαν στην αγορά πριν από ένα χρόνο απλώς αποκομίζουν κέρδη, πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr