Συνάντηση ΔΕΣΦΑ-Διώρυγα Gas προτείνει η ΡΑΕ για να επιλυθεί το θέμα της έγκαιρης σύνδεσης του νέου τερματικού LNG energypress.gr


19 08 2022 | 07:31
Ο ΔΕΣΦΑ προβλέπει αναβολή της εγκατάστασης Μετρητικού και Ρυθμιστικού Σταθμού για τη σύνδεση του ΕΣΦΑ με το FSRU της DIORYGA GAS, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της εταιρείας, αλλά και της ΡΑΕ.
Όπως παρατηρεί η ΡΑΕ στα σχόλιά της για το πρόγραμμα ανάπτυξης 2022-2031 που υπέβαλε ο διαχειριστής, το κόστος του εν λόγω έργου έχει αυξηθεί από 9,9 σε 15 εκατ. €, το οποίο κρίνεται αποδεκτό και σε κάθε περίπτωση ανακτάται από το τέλος σύνδεσης και δεν επιβαρύνει τις Χρεώσεις Χρήσης του ΕΣΦΑ.
Αντίθετα, η μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος από το 2023 στον Μάρτιο 2025 δεν γίνεται κατ’ αρχήν αποδεκτή, καθώς δεν συνάδει με τα χρονοδιαγράμματα για τα οποίο έχει ενημερώσει η DIORYGA GAS την Αρχή, αλλά και επειδή υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται σκόπιμη η κατά το δυνατόν επιτάχυνση των έργων που θα συμβάλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη υποδομή – εφόσον υλοποιηθεί – λόγω της χωροθέτησής της δύναται να ενισχύσει τον κανόνα Ν-1 της χώρας, ιδίως αν ενισχυθεί το νότιο τμήμα του αγωγού.
Συνεπώς, η Αρχή καλεί τις εταιρείες ΔΕΣΦΑ και DIORYGA GAS σε κοινή συνάντηση για την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μεταξύ τους υπογεγραμμένο ARCA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η Διώρυγα Gas επισήμανε στα πλαίσια της διαβούλευσης ότι η πλήρης πρόσβαση της Διώρυγα Gas στο ΕΣΦΑ θα της παρείχε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει το ΕΣΦΑ με ποσότητες φυσικού αερίου άνω των 4 bcm ετησίως (όπως και αποτυπώθηκε κατά τη φάση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος), υποκαθιστώντας πολύ σημαντικό κομμάτι των ροών ρωσικού φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής αυτών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr