Ποιες επενδύσεις έκανε η Motor Oil στα διυλιστήρια της Κορίνθου το Α΄ Εξάμηνο του 2022 - Το 98,40% της επενδυτικής δαπάνης πήγε στα «πετρέλαια» ενεγυπρεσσ.γρ

31 08 2022 | 07:30
Σε επενδύσεις ύψους 72,9 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στο Διυλιστήριο της Κορίνθου προχώρησε η Motor Oil το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αποτελούν και τον βασικό όγκο της επενδυτικής δαπάνης καθώς το σύνολο αυτής κατά την εξεταζόμενη περίοδο ανέρχεται σε 74,1 εκατ. ευρώ, συμφωνα με την Οικονομική Έκθεση του Ομίλου Motor Oil για το πρώτο εξάμηνο του 2022. 
Ειδικότερα, τα έργα είναι τα εξής:
  • 39,1 εκατ. ευρώ για το νέο συγκρότημα κατεργασίας νάφθας και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2022
  • 7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μιας νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων συμπαραγωγής του Διυλιστηρίου σε 142 MW (από 85MW) με σκοπό τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας του στα νέα δεδομένα μεγέθους.
  • 5,9 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά έργα με μεγαλύτερο αυτό της κατασκευής μίας νέας μονάδας επεξεργασίας ιλύος και δημιουργίας χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνονται έργα, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες (Battery Energy Storage System), που δίνουν τη δυνατότητα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος του Διυλιστηρίου, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία.
  • 5,1 εκατ. ευρώ για έργα βελτιστοποίησης της λειτουργίας και αναβάθμισης των υφιστάμενων μονάδων του Διυλιστηρίου.
  • 3,3 εκατ. ευρώ για έργα κατασκευής νέων και τροποποιήσεις υφιστάμενων δεξαμενών.
  • 3 εκατ. ευρώ για έργα αναβάθμισης του λιμένος του Διυλιστηρίου και τη βελτίωση του ρυθμού φόρτωσης των πλοίων.
  • 9,5 εκατ. ευρώ για συνήθεις δαπάνες συντήρησης των υφιστάμενων μονάδων του Διυλιστηρίου και σειρά έργων μικρότερης κλίμακας (miscellaneous) με σκοπό την ενίσχυση των όρων ασφαλείας και υγιεινής, καθώς επίσης και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων του Διυλιστηρίου.
Η συνολική επενδυτική δαπάνη της εταιρείας Motor Oil για το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 175 εκατ. ευρώ.
Τέλος, να σημειώσουμε την εκτίμηση του Ομίλου ότι «Για το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, τα λειτουργικά αποτελέσματα της Εταιρίας (EBITDA) αναμένονται ικανοποιητικά λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα του Διυλιστηρίου να πραγματοποιεί περιθώρια στο ανώτερο εύρος του κλάδου σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εργασιών (utilization rate) δεδομένου ότι δεν έχουν προγραμματιστεί εργασίες περιοδικής συντήρησης των μονάδων μετατροπής».
Συνολικότερα, «Σε επίπεδο Ομίλου αναμένεται σημαντική συνεισφορά στα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) από τις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της λιανικής (CORAL, AVIN) λόγω της θετικής επίδρασης στις πωλήσεις τους από τις αυξημένες τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας. Ιδιαίτερα για την CORAL αναμένεται συνεισφορά στα λειτουργικά της αποτελέσματα από τις θυγατρικές που διαθέτει με έδρα την Κροατία, τη Σερβία, τα Σκόπια και την Κύπρο. Ομοίως σημαντική συνεισφορά στα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου αναμένεται από τη Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των Α.Π.Ε, και την ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr