Συμφωνία των G7 για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Απειλεί η Ρωσία ότι θα σταματήσει να πουλάει στις χώρες που θα το επιβάλλουν energypress.gr

02 09 2022 | 14:47
(upd:16:00) Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) σχεδιάζουν να επιβάλουν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα, σύμφωνα με κοινή τους δήλωση την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το αρχικό ανώτατο όριο θα βασιστεί σε μια σειρά τιµών και το το επίπεδο αυτό θα επανεξεταστεί όταν θα είναι απαραίτητο, δήλωσαν οι υπουργοί.
"Στοχεύουμε να προγραμματίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε.", αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ. 
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, τα οποία σύμφωνα με τη Μόσχα, θα οδηγούσαν σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
"Οι εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα είναι μεταξύ των αποδεκτών του ρωσικού πετρελαίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε την Πέμπτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.
"Απλώς δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους με αρχές που δεν βασίζονται στην αγορά", δήλωσε ο Πεσκόφ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 επρόκειτο να συναντηθούν την Παρασκευή και αναμένεται να οριστικοποιήσουν τα σχέδια για την επιβολή πλαφόν στις αγορές ρωσικού πετρελαίου με στόχο τη μείωση των εσόδων που εισρέουν στη Μόσχα. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα φέτος επέβαλε μερική απαγόρευση στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, η οποία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, θα σταματήσει το 90% των ρωσικών εξαγωγών προς το μπλοκ των 27 μελών όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Παρασκευή ότι ήρθε η ώρα για την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός παρόμοιου ανώτατου ορίου τιμών στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα για τέτοιες κινήσεις.
Η Ρωσία μελετά πώς ένα ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία της, δήλωσε ο Πεσκόφ.
"Ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου".
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr