Απεξάρτηση από τη Ρωσία και από το... TTF μετά τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την TotalEnergies – Σε εξέλιξη και άλλες στρατηγικές κινήσεις της δημόσιας επιχείρησης για επάρκεια και τιμές energypress.gr

30 09 2022 | 07:38
Το δρόμο για το κλείσιμο συμφωνιών προμήθειας LNG με τιμές αναφοράς σε hubs διαφορετικά από εκείνο του TTF, ανοίγει το deal της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη γαλλική TotalEnergies.
Το deal ανάμεσα στις δύο εταιρείες αφορά στη δυνατότητα της ελληνικής εταιρείας να αποκτήσει φορτία LNG συνολικής ισχύος 10 TWh, ποσότητες τις οποίες έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για λογαριασμό της από τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο.
Η διαφορά, όμως, της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας είναι πως η τιμολόγηση τους γίνεται με δείκτη αναφοράς σε άλλο hub. Με σημερινές τιμές το TTF παραμένει ακριβότερο έως και 90 ευρώ ανά MWh έναντι των άλλων πλατφορμών για τέτοιες συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά.
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική εταιρεία να έχει σε εξέλιξη αντίστοιχη στρατηγική κίνηση για την εξασφάλιση μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας φορτίων LNG από άλλον διεθνή παίκτη, και πάλι με φόρμουλα τιμολόγησης που θα βασίζεται σε άλλο κόμβο και όχι στο TTF.
Απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο
Με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως αναφέρουν πηγές, πετυχαίνει τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού των πελατών της και της χώρας, αλλά και με τιμές ανταγωνιστικές, οι οποίες συνδράμουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Οι συμφωνηθείσες ποσότητες των 10 TWh, ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Total Energies, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη της αγοράς, ισοδυναμούν με την κατανάλωση ρωσικού αερίου για πέντε μήνες. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προμήθειας αφορά στο διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023. Έτσι αν η Μόσχα διακόψει την παροχή αερίου στην Ελλάδα τότε οι 10 TWh μπορούν να αντικαταστήσουν το ρωσικό καύσιμο.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αξίζει να αναφερθεί ότι το ρωσικό αέριο που εισήχθη στη χώρα μας το 2021 μέσω της εισόδου του Σιδηροκάστρου ανήλθε στις 35,37 TWh. Δηλαδή τα φορτία του γαλλικού LNG καλύπτουν το 1/3 του ρωσικού αερίου. Πέραν αυτού, όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ποσότητες που εξασφάλισε η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ικανές να καλύψουν και ενδεχόμενες ανάγκες και των ηλεκτροπαραγωγών στην ελληνική αγορά. Αν και οι ίδιοι, φυσικά, έχουν κάνει κινήσεις εξασφάλισης φορτίων LNG για τη χειμερινή περίοδο.
Επαφές και με Αζερμπαϊτζάν
Ψηλά στις προτεραιότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, παραμένει η εξασφάλιση περισσότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από διαφορετική πηγή. Δηλαδή από παραγωγούς εκτός Ρωσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πηγές, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση του ταξιδιού, που είχε αναβληθεί πριν τρεις εβδομάδες, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Εκεί θα επιδιώξουν τη συμφωνία για εξασφάλιση περισσότερων ποσοτήτων αερίου και επιπλέον κάποια έκπτωση στις τιμές, δεδομένου ότι οι τιμές στις οποίες αγοράζουμε από το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ιδιαίτερα... ανταγωνιστικές (για την ακρίβεια είναι οι ακριβότερες του "καλαθιού" της ΔΕΠΑ).
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr