erna-motor Νέα CCGTs: Στάση αναμονής από τους μετόχους της Elpedison – On track η κατασκευή από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ – Έρχεται το deal ΔΕΗ- ΔΕΠΑ – Κοπελούζου energypress.gr

 

03 10 2022 | 07:43
Η αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει η ενεργειακή κρίση και η στοχοποίηση του καυσίμου του φυσικού αερίου για τις υψηλές τιμές προκαλούν προβληματισμό στους επενδυτές των νέων αδειοδοτημένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (CCGTs).
Από τη μία πλευρά βρίσκονται εκείνοι οι οποίοι φρενάρουν τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων αναμένοντας τα γεγονότα σχετικά με ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τον έλεγχο των τιμών ή την επάρκεια του φυσικού αερίου και από την άλλη μεριά είναι οι επενδυτές που αναζητούν εταίρους και συμμαχίες για τον επιμερισμό του κόστους κατασκευής των νέων μονάδων.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι της Elpedison δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στη λήψη της επενδυτικής απόφασης για το νέο CCGT στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στη Θεσσαλονίκη. Αν κι έχουν ξεκινήσει κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες, εντούτοις η HELLENiQ ENERGY και η Edison βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης του διεθνούς κι ευρωπαϊκού σκηνικού στην ενέργεια. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα είναι ο τρίτος της Elpedison και θα έχει ισχύ 860 MW. Μαζί με το FSRU που θέλει να τρέξει η εταιρεία στο Θερμαϊκό Κόλπο αναμένεται ο όμιλος να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής, ενώ και η νέα μονάδα θα έχει εξασφαλισμένη πύλη και πηγή εφοδιασμού.
Προβληματισμός υπήρχε και στον όμιλο Κοπελούζου. Η Damco Energy έχει αδειοδοτηθεί για σταθμό φυσικού αερίου ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη. Τα υψηλά κόστη του αερίου αλλά και το ρευστό σκηνικό ώθησαν τον όμιλο στην αναζήτηση εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας προστίθενται στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας μονάδας, και σύντομα αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις.
Σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες που ξεκίνησαν από πέρυσι για την κατασκευή του CCGT στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW. Το αναπτύσσουν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Η πρώτη εταιρεία αναφέρει στα εξαμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα πως οι εργασίες συνεχίζονται για την ανέγερση της μονάδας «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» και παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την εμπορική της λειτουργία το 2024.
ΠΗΓΗ energypress.gr

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr