ΙΕΑ: Έντονη έλλειψη πετρελαίου από τα μέσα της δεκαετίας αν δεν αυξηθούν οι παραγωγικές επενδύσεις ή δεν μειωθεί η ζήτηση energypress.gr

29 10 2022 | 07:31
Δίχως νέες μακροχρόνιες επενδύσεις σε συμβατικά έργα έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, η παγκόσμια οικονομία θα είναι αντιμέτωπη με οξεία έλλειψη από τα μέσα αυτής της δεκαετίας, προειδοποιεί ο ΙΕΑ.
Στην ετήσια έκθεσή του για τον κλάδο της ενέργειας, ο οργανισμός αναφέρει σε πρώτη φάση ότι οι επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου υποχώρησαν δραματικά τα προηγούμενα χρόνια:
Παράλληλα, τα υφιστάμενα κοιτάσματα προβλέπεται να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 18 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως το 2030, μια πολύ μεγάλη απώλεια που θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει μέσω νέας παραγωγής 6 εκατ. βαρελιών/ημέρα σε περιοχές όπως η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Σ. Αραβία.
Ως εκ τούτου, κρίσιμο ρόλο θα έχει η εξέλιξη της ζήτησης για πετρέλαιο και ακόμα και στο συγκεκριμένο μέτωπο οι προβλέψεις του ΙΕΑ είναι αρνητικές. Ο οργανισμός εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 8 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως το 2030 στο βασικό του σενάριο, πράγμα που μεταφράζεται σε έντονη έλλειψη από τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Αντιθέτως, στο σενάριο ταχείας ενεργειακής μετάβασης, η ζήτηση για πετρέλαιο μειώνεται κατά 20 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως το 2030 και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται νέα έργα στην παραγωγή.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr