Helleniq Energy: Τι ειπώθηκε στο conference call για ΑΠΕ, έκτακτη φορολόγηση και μέρισμα energypress.gr

11 11 2022 | 09:02
Τη διανομή επιπλέον μερίσματος ύψους 25 σεντς ανά μετοχή ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Helleniq Energy, σε συνέχεια των θετικών προοπτικών και επιδόσεων του ομίλου. Με το επιπλέον μέρισμα που εγκρίθηκε το συνολικό μέρισμα του ομίλου θα ανέλθει στα 65 σεντς ανά μετοχή.
Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Α. Σιάμισιης, για τον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, ο όμιλος δίνει πλέον έμφαση στα υπεράκτια μπλοκ και πρόσφατα ολοκλήρωσε την καμπάνια για τις 2D σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο, η οποία πήγε καλά και αναμένονται τα αποτελέσματα. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Σιάμισιης υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσουν και οι 3D σεισμικές έρευνες. Παράλληλα όπως έχει ήδη γίνει γνωστό ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη με την ExxonMobil να έχει ηγετικό ρόλο στην κοινοπραξία. 
Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον όμιλο δεν περιλαμβάνονται προβλέψεις για το φόρο αλληλλεγγύης που είναι υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και θα εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη. Ωστόσο περιλαμβάνεται πρόβλεψη ύψους 18 εκατ. ευρώ για την έκτακτη συνεισφορά των ηλεκτροπαραγωγών και αφορά στη φορολόγηση της Elpedison. 
Στον τομέα των ΑΠΕ, η Helleniq Energy προχωρά τη σημαντική της ανάπτυξη δίνοντας έμφαση κυρίως σε νέα πρότζεκτ που αναπτύσσει, με δεδομένο ότι οι εξαγορές δε βοηθούν τόσο στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης όσο η οργανική ανάπτυξη. Ο όμιλος διαθέτει σήμερα 340MW ΑΠΕ σε λειτουργία, μετά την απόκτηση αιολικού 55MW στη Μάνη και θέτει ως στόχο το 1GW μέχρι το 2026 και τα 2 GW μέχρι το 2030. 
Αιτιολογώντας την εξαιρετική επίδοση που είχε ο όμιλος στον κλάδο της διύλισης, η διοίκηση ανέφερε δύο κυρίως λόγους: πρώτον την εξασφάλιση μείγματος φθηνών αργών που χρησιμοποιήθηκε από το διυλιστήριο με αυξημένο περιθώριο διύλισης και δεύτερον την καλύτερη και πιο ευέλικτη αξιοποίηση του διυλιστηρίου καθώς και την χρήση φθηνότερων καυσίμων που μείωσε τα κόστη του. 
Στον κλάδο της εμπορίας μπορεί τα δημοσιευμένα αποτελέσματα να εμφανίζονται μειωμένα, ωστόσο οι λειτουργικές επιδόσεις ήταν βελτιωμένες και τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την αρνητική επίπτωση ύψους 10 εκατ. ευρώ της αποτίμησης των αποθεμάτων καυσίμων. 
Όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης το γ τρίμηνο ήταν ένα πολύ καλό τρίμηνο σε όρους αποτελεσμάτων, με κινητήριους μοχλούς το διεθνές περιβάλλον διύλισης την ίδια στιγμή που ο όμιλος βελτίωσε τον τρόπο λειτουργίας των δραστηριοτήτων και ενίσχυσε την ευελιξία των διυλιστηρίων ώστε να επεξεργάζονται διαφορετικούς τύπους αργών. Ταυτόχρονα ο CEO της Helleniq εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση και επίτευξη των στόχων του στρατηγικού πλάνου Vision 2025 που υλοποιήθηκε με την πλήρη στήριξη των μετόχων αλλά και με την υποστήριξη των εργαζομένων.
Τέλος ο CEO της Helleniq ανέφερε ότι οι προσδοκίες για τα επόμενα τρίμηνα είναι υψηλές και αναμένεται ένα σχετικά θετικό 2023, ακόμη και με τις έκτακτες φορολογήσεις, που θα βοηθήσει τον όμιλο να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τον ισολογισμό του.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr