Οι Γερμανοί «Έβαλαν στο Μάτι» το Ελληνικό Φυσικό Αέριο energia.gr

Οι Γερμανοί «Έβαλαν στο Μάτι» το Ελληνικό Φυσικό Αέριο

energia.gr
Τρι, 15 Νοεμβρίου 2022 - 09:34
 
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
Έντονο είναι το γερμανικό ενδιαφέρον για τις πρόσφατες ανακοινώσεις, σχετικά με την έναρξη ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε εκτενές ρεπορτάζ της, αναφέρεται στην έναρξη σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αργότερα στο Ιόνιο για λογαριασμό των εταιρειών Exxon Mobil και Hellenic Energy.
Οι Γερμανοί «έβαλαν στο μάτι» το ελληνικό φυσικό αέριο:
- 2 τρισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (Κρήτη, Πελοπόννησος, Ιόνιο)
- Εκμετάλλευση ελληνικών κοιτασμάτων από το 2027
- Η Ευρώπη θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της πάνω από 5 χρόνια
- Ενδιαφέρον και για τα κοιτάσματα στο Αιγαίο
Η Ελλάδα ψάχνει τρόπο αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου!
Η Handelsblatt, κάνει λόγο για «νέα κίνηση της Ελλάδας προς την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά ύδατά της», σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής, αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση. Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης».
Καλύπτονται οι ανάγκες της Ευρώπης σε αέριο για περισσότερα από 5 χρόνια!
Στο ρεπορτάζ εκφράζεται έντονα το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα. Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια».
Η Handelsblatt, παρουσιάζει αναλυτικά τα διαθέσιμα στοιχεία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου, καθώς και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες στις περιοχές αυτές βάσει εκτιμήσεων ειδικών από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Υπάρχουν και στο Αιγαίο κοιτάσματα!
«Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Mέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες», σημειώνει χαρακτηριστικά η Handelsblatt.
4green.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr