Πετρέλαιο: Πτώση 10% στην Εβδομάδα Αλλά οι Προοπτικές Είναι Ανοδικές energia.gr

Πετρέλαιο: Πτώση 10% στην Εβδομάδα Αλλά οι Προοπτικές Είναι Ανοδικές

energia.gr
Σαβ, 19 Νοεμβρίου 2022 - 13:54
Την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων περίπου επτά μηνών, κατέγραψε το πετρέλαιο, καθώς το βάρος της φθίνουσας κινεζικής ζήτησης και η μεγαλύτερη οικονομική σύσφιγξη άλλαξαν το κλίμα της αγοράς
 
Η West Texas Intermediate υποχώρησε 1,9% για να διακανονιστεί λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υποχώρησαν 10% αυτή την εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από τότε που ο Μπάιντεν διέταξε μια ιστορική απελευθέρωση αργού από τα Στρατηγικά Αποθέματα τον Απρίλιο.
Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα και η επιθετική νομισματική σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες συνδυάστηκαν για να διαγράψουν όλα τα κέρδη που αποκτήθηκαν τον περασμένο μήνα όταν ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του μείωσαν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Οι ταύροι αναζητούν την έξοδο
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, τα στοιχεία αυτά έκαναν τους ταύρους της αγοράς να αναζητούν εξόδους.
Τα hedge funds μείωσαν τα ανοδικά στοιχήματα για το αργό Brent όσο το δυνατόν περισσότερο σε τέσσερις μήνες. Οι καθαρές θέσεις των διαχειριστών χρήματος στο διεθνές σημείο αναφοράς μειώθηκαν κατά περίπου 30.000 συμβόλαια, σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή εμπορικών συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Το αργό διαπραγματεύεται κάτω από αρκετούς βασικούς κινητούς μέσους όρους, πυροδοτώντας τις λεγόμενες πωλήσεις βάσει τεχνικής βάσης.
Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου παραμένουν επίμονα ανοδικές φέτος, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν τα σημεία αναφοράς να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια κάποια στιγμή το επόμενο έτος.
Αλλαγή τάσης

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν. Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι αναμένει πως το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 125 δολάρια το βαρέλι εάν η Κίνα τερμάτιζε τους περιορισμούς της για την Covid. Η βασική πρόβλεψή της για το 2023 είναι για το Brent στα 110 δολάρια το βαρέλι, αλλά η ισχυρότερη ζήτηση από την Κίνα, εάν και όταν λήξουν οι περιορισμοί, θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή ακόμη υψηλότερα.
Από την πλευρά της η Morgan Stanley προέβλεψε ότι οι αναδυόμενες αγορές θα ανακάμψουν το επόμενο έτος, επικαλούμενη την πολιτική υπέρ της ανάπτυξης της Κίνας, την κορύφωση του δολαρίου ΗΠΑ ως το απόλυτο διεθνές νόμισμα και τη συνεχιζόμενη αλλαγή στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.
Ένας αναδυόμενος κόσμος που ανακάμπτει θα σήμαινε περισσότερη ζήτηση πετρελαίου, επειδή οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι κινητήρες ανάπτυξης για την αγορά πετρελαίου, με επικεφαλής την Κίνα και, στην πρώτη θέση, την Ινδία.
Μακροπρόθεσμα, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν, ωστόσο, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Fitch Solutions. Η εταιρεία ανέφερε σε έκθεση που μοιράστηκε αποκλειστικά με τη Rigzone ότι αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν από 102 δολάρια φέτος σε 95 δολάρια το 2023 και περαιτέρω στα 85 δολάρια το 2026.
Ο λόγος για αυτήν την προσδοκία, είναι το μακροοικονομικό πλαίσιο που αναβοσβήνει προειδοποιήσεις ύφεσης εδώ και μήνες σε πολλά μέρη του κόσμου. Και η Fitch δεν είναι η μόνη. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ύφεση, αν και δεν συμφωνούν όλοι για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι τιμές του πετρελαίου ως αποτέλεσμα αυτών των οικονομικών τάσεων.
(από ot.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr