Υδρογονάνθρακες: Το σενάριο που φέρνει νωρίτερα το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην Κρήτη – Τέλος του 2023 τα αποτελέσματα των σεισμικών στο Ιόνιο energypress.gr

Υδρογονάνθρακες: Το σενάριο που φέρνει νωρίτερα το γεωτρύπανο της ExxonMobil στην Κρήτη – Τέλος του 2023 τα αποτελέσματα των σεισμικών στο Ιόνιο
Κωνσταντίνος Φιλίππου
22 12 2022 | 07:44
A+ A-
 
Το ενδεχόμενο να επισπευστεί κατά ένα χρόνο νωρίτερα το ερευνητικό πρόγραμμα της ExxonMobil στην Κρήτη δεν αποκλείουν αρμόδιες πηγές.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος ακολουθεί μία διαφορετική επιχειρησιακή τακτική στις έρευνες που υλοποιεί για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Την εφάρμοσε και στην περίπτωση του προγράμματος της Κύπρου, στο οικόπεδο 10. Εκτέλεσε τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και προχώρησε απευθείας στις γεωτρήσεις φέρνοντας στο φως το κοίτασμα «Γλαύκος». Προσπέρασε δηλαδή τις τρισδιάστατες.
 
Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν την ίδια μέθοδο να ακολουθήσει και στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. Η κοινοπραξία των ExxonMobil – Helleniq Energy έχει σε πλήρη εξέλιξη τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες με το σκάφος της PGS Sanco Swift. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως έχουν ολοκληρωθεί στις μισές εκτάσεις των blocks “Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Η ολοκλήρωση τους αναμένεται περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι εταιρείες πρόκειται να προχωρήσουν στις τρισδιάστατες στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024. Ωστόσο, αν η ExxonMobil που είναι operator, επιλέξει να παρακάμψει τις 3D έρευνες τότε θα έρθει ένα χρόνο νωρίτερα το 2024 αντί του 2025 η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση.
Ιόνιο
Τέλος του 2023 με αρχές του 2024 θα έχουν η Helleniq Energy και η Energean τα αποτελέσματα των τρισδιάστατων ερευνών των blocks “Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός» και «Block 2”, αντίστοιχα.
Τότε θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις.
Πάντως, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι τρισδιάστατες στο θαλάσσιο οικόπεδο του Κυπαρισσιακού με το σκάφος Ramform Hyperion. Αυτές θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Ιανουαρίου. Το ίδιο σκάφος εκτέλεσε και τις εργασίες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Block 2».
ΠΗΓΗ energypress.gr
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr