Εγκρίθηκε η win-win συμφωνία: Αποθήκευση 0,7 Τεραβατώρες αερίου στο Chiren για την Ελλάδα, 2 Τεραβατώρες LNG στη Ρεβυθούσα για τη Βουλγαρία energypress.gr

Εγκρίθηκε η win-win συμφωνία: Αποθήκευση 0,7 TWh αερίου στο Chiren για την Ελλάδα, 2 TWh LNG στη Ρεβυθούσα για τη Βουλγαρία
A+ A-
 
Επισημοποιήθηκε η συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα δυνατότητα αποθήκευσης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην υπόγεια αποθήκη Chiren στη Βουλγαρία, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ενέκρινε χθες το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ και του υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποθηκεύονται στην υπόγεια αποθήκη αερίου Chiren ποσότητες αερίου μέχρι και 0,7 TWh.
 
Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου συνεργασίας, ένας ή περισσότεροι εγγεγραμμένοι χρήστες του ΕΣΜΦΑ που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ θα εγγραφεί ως χρήστης στο σύστημα μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δικτύου της Bulgartransgaz. 
Από την πλευρά της, η Βουλγαρία θα αποκτήσει πρόσβαση και δυνατότητα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ποσοτήτων LNG μέχρι 2 TWh σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Η συμφωνία προωθήθηκε προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1032, που προβλέπει ότι κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν διαθέτει υπόγειες υποδομές αποθήκευσης αερίου στην επικράτειά του θα πρέπει να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα που αντιστοιχούν στο 15% της ετήσιας κατανάλωσής του σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. 
Η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης Chiren δίνει στους προμηθευτές αερίου στη χώρα μας τη δυνατότητα χρήσης είτε ήδη δεσμευμένης από τους υπόχρεους αδιάλειπτης δυναμικότητας, είτε διαθέσιμης διακοπτόμενης δυναμικότητας στο Σημείου Εισόδου Σιδηρόκαστρο, ενώ η λειτουργία του αγωγού IGB προσφέρει εναλλακτική διαδρομή ροής του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, μέσω ΤΑΡ.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr