Η Ευρώπη θα επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο εκτιμά το Κατάρ energypress.gr

Η Ευρώπη θα επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο εκτιμά το Κατάρ
15 01 2023 | 11:30
A+ A-
 
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα επαναρχίσουν τελικά την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, προέβλεψε ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φυσικού αερίου το Σάββατο, προειδοποιώντας ότι η αστάθεια της αγοράς μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.
Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά ο Saad Sherida al-Kaabi, επικεφαλής της QatarEnergy, δήλωσε ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.
 
«Οι Ευρωπαίοι σήμερα λένε ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε», στο ρωσικό φυσικό αέριο, είπε στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Φόρουμ στο Άμπου Ντάμπι. «Είμαστε όλοι ευλογημένοι που πρέπει να μπορούμε να ξεχνάμε και να συγχωρούμε. Και νομίζω ότι τα πράγματα διορθώνονται με τον καιρό… μαθαίνουν από αυτή την κατάσταση και πιθανώς έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Αλλά το ρωσικό αέριο επιστρέφει, κατά την άποψή μου, στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία μειώθηκαν κατά 55% πέρυσι, ανακοίνωσε η εταιρεία αυτόν τον μήνα. Η Ευρώπη ήταν προηγουμένως η κύρια εξαγωγική αγορά της Gazprom, αλλά οι προμήθειες μειώθηκαν δραστικά λόγω των κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο ήπιος χειμώνας εμπόδισε τις ευρωπαϊκές χώρες από το να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους φυσικού αερίου, αλλά ο Kaabi προειδοποίησε ότι θα ήταν δυσκολότερο φέτος να αναπληρωθούν οι εφεδρικές προμήθειες.
“Ευτυχώς δεν είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο λόγω του θερμότερου καιρού. Το θέμα είναι τι θα συμβεί όταν θέλουν να αναπληρώσουν τις αποθήκες τους φέτος και δεν θα κυκλοφορήσει πολύ φυσικό αέριο στην αγορά μέχρι το 2025, το 2026, το 2027», είπε. «Νομίζω ότι θα είναι μια ασταθής κατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα», κατέληξε.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr